Неделя, Март 07, 2021
Доц. Кунчев: За предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата

„За предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата. Това ще улесни процеса. След като една ваксинация е направена и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на зрителски въпрос, ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град, възможно ли е втората доза да се направи на друго място.

 

По думите му пациентът трябва да е активната страна. „Той най-добре знае кога идва денят за втора имунизация. Ако има някакво препятствие, да си направи сметката. Той активно трябва да търси. Колегите на места също знаят кои са хората за реимунизация, тъй като системата ги уведомява, за да имат готовност“, каза доц. Кунчев.

Според него не бива реимунизацията да се отлага безкрайно. “Втората доза се води бустерна, която подсилва имунитета, и няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи през този период, нивото на антитела е максимално високо”, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев отбеляза, че с разкриването на имунизационни кабинети броят на ваксинираните рязко се е покачил. „Организацията вече е създадена. Ние много разширихме фронта - по 10-15 000 имунизации се правят на ден. Оттук нататък водещо ще бъде пристигането на ваксините. Очакванията са, че след 15 март ЕК ще одобри ваксината на „Янсен“, а тя е еднодозова и това още повече ще облекчи нещата. Количествата, които трябва да получим през март, са около половин милион. Това значи, че ще достигнем до една степен на задоволяване и вече ще има избор между ваксините“, каза той.

Главният държавен инспектор каза още, че няма никакъв проблем възрастните хора да бъдат имунизирани с „Астра Зенека“, защото вече са натрупани достатъчно данни, а най-голямото проучване на тази ваксина в САЩ на 32 000 души в тази възрастова група приключва тази седмица и данните към момента са чудесни.

„Всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са доказано ефективни. По принцип нереагиращите на имунизация хора са под 0,1%, с новите ваксини може да са 0,2 или 0,3%, но при всички останали те действат. Ролята на ваксината не е въобще да предотврати заболяването, а да премахне риска от тежкото му протичане и смърт“, припомни още доц. Кунчев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

С коя ваксина искате да се ваксинирате?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up