Събота, Октомври 23, 2021
Follow Us
Умело ръководим пандемията по света и у нас

Мнозинството от сънародниците ни не вярват на голяма част от информацията за Ковид, в това число и на данните, които се предоставят от Правителството. Сигурно няма да се изненадат да разберат, че са прави.
В края на миналата година стана ясно, че у нас не само има рекордни нива на починали във връзка с Ковид, но и рекорден ръст на починали без видима връзка с Ковид, сиреч без положителен PCR тест..

И понеже властите нито обясняват, нито дават отговор на въпроса „От какво и защо са починали толкова много хора?“, по естествен път се обособиха няколко теории, една от които беше, че голяма част от тях, са починали от Ковид по домовете си, без това да е било регистрирано – защото не са се тествали (тогава тестовете бяха платени и струваха 120 лева). Тази теория води до следващия въпрос – Колко от официално обявените на Правителствения портал жертви на Ковид са починали в болница и колко у дома?
По реда на Закона за достъп до обществена информация зададохме този въпрос на МЗ. Те ни отговориха с някакво число, подчертавайки, че този въпрос всъщност е от компетентността на НЗОК и препратиха питането към тях.
Имахме подозрения, че Правителственият портал отчита само починалите в болница. Действителността се оказа по-сензационна от въображението. Вижте сами.
По данни на единния информационен портал и съответно на Министерство на здравеопазването към 20 декември (вкл.) починалите, при които е доказан Ковид са 6609.

pochinalimz

По данни на НЗОК към същата дата, от тези общо починали 6609 души, в болница са починали са 7468!?!
Така излезе, че починалите в болница с близо 900 души повече от починалите общо. НЗОК ни предостави справката и за броя на починалите във всяко лечебно заведение, от която публикуваме само частта, показваща общия брой:

починали нзок

Тази информация щеше да е много смешна, ако не беше потресаващо тъжна. И данните към НЗОК и данните към Информационния портал се подават от лечебните заведения, въпросът е някой проверява ли ги, поне дали съвпадат. Предполагаме. че поне половината от протестиращите на площада ресторантьори, ако бяха на мястото на здравните власти, щяха да проверят данните най-малкото защото знаят да управляват ресторант. Иначе да са фалирали отдавна преди Ковид. Държават, обаче не може да фалира. Тя може да харчи парите на хората и не носи отговорност нито за парите нито за информацията, която събира.
Имаме си политици и експерти, които твърдят, че управляват държавата, управляват и кризата. Твърдят, че се справят добре и се хвалят с далновидност и успех. В същото време не знаят дори колко са починалите от Ковид у нас.


 


Освен, че според нашите власти в болниците са починали повече хора, отколкото изобщо са починали, тук има и други проблеми.
Данните от единният информационен портал са основа за взимане на решения касаещи цялото общество. Десетки хиляди хора останах без работа, хиляди си пропуснаха или забавиха лечението, хиляди губят години от обучението си и т.н. Тази информация се изпраща и до ЕС, Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, въз основа на нея се изчислява заболеваемост, смъртност.
Ние ги питаме колко точно са заразените, какъв процент от населението се е срещал вече с вируса, а те оказа се не знаят дори колко точно са починалите!
Щом информацията за починалите не е вярна, как да вярваме на информацията за заразените, за новите случаи, за ваксинираните? Как да вярваме на информацията колко са лекуват в болница, за колко се плаща, колко са свободните легла?
И изобщо отгоре на какво се очаква обществото да вярва на на властите за каквото и да е?.
Истината е, че сме усвоили средства колкото за китоловна флотилия, но и за герои от „Кит“ не ставаме. Защото, дори общият брой на починалите да беше равен на този на починалите в болница, изводите щяха да са същите.
Колко хора са починали в домовете си, без да стигнат до болница и защо? Твърде много ли щеше да струва да се тестват или няма къде и кой да ги лекува? А кой отчита данните на личните лекари, от извънболничната помощ за пациенти със симптоми, за които през голяма част от пандемията държавата не осигури тестове?
И най-важните въпроси. След като не знаем нищо и нищо не проверяваме, как се правят прогнози, как се планират разходите? Как изобщо се взимат решения и въз основа на какво – на хороскопа, на лунните фази или на нищо?
Вървим след събитията. Плановете си обявяваме след като времето за изпълнението им е минало. Не сме добри нито в управлението на държавата, нито на кризата. Най-добри сме само в две неща – в самохвалството и в пропагандата.
И понеже „отговорността за здравето на хората е на министъра на здравеопазването“ редно е да попитаме, чия е отговорността за смъртта на хората? А чия е отговорността, а за цялата информационна какафония?
Ще завършим с последното изказване, от последния брифинг на НОЩ:
„Умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат въпреки приемливите и не толкова строги мерки на фона на тези в ЕС, - коментира проф. Ангелов“
Всичко е точно. Само дето много хора си отидоха, а нашите умели ръководители, оказа се не са могли умело да ги преброят дори!


 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 8 месеца
  България вече е на трето място в света по смъртност на 100 000 души.
  Опитвам се да публикувам линк, но системата не позволява.
  h*t*s://ivo.bg/2021/02/11/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 8 месеца
  Така ръководите, че вече България е на трето място в света по смъртност на 100 000 души.
  h*t*s://i2.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2021/02/Screenshot-2021-02-11-at-16.03.46.jpeg?ssl=1
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ДИЙП ФЕЙК · преди 8 месеца
  Д-р Стефано Сколио, научен изследовател, кандидат за Нобелова награда за медицина 2018 г.: Вирусът СОVID-19 никога не е бил изолиран (ВИДЕО-БГ СУБ)

  h*t*s://thebulgariantimes.com/Д-р-Стефано-Сколио-научен-изследовате/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мила · преди 8 месеца
  Някой е пропускал часовете по математика или е бил на дистанционно обучение.Явно не е от днес тази форма на обучение.Щом като с 4 000 000 дози щяха да ваксинират 2,5 милиона души се съмнявам да им стигнат дозите или може би на някои от ваксинираните с първа доза няма да им трябва втора???.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 8 месеца
  Данните от портала не са верни. Те "броят" само починалите в болница. В крайна сметка властите не знаят колко души с Ковид са починали, нито колко от тях са починали извън болницата. Потресаваща некомпетентност и безотговорност.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ст.Христов · преди 8 месеца
  Много е трагично! Бедна държава без научен потенциал,просим ваксини от европейски комисии..Щаба се лута в абсолютно противоречиви действия. В момент,когато по света се обявяват строги мерки в резултат на нови щамове, в нашата татковина мерките се облекчават?Някой пита ли се за какво се харчат парите за заплати на служителите от БАН. Те измислят "уникални"маски с въглен от костилки на кайсия?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Георги Пенов · преди 8 месеца
  Нямам думи!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up