Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
Пореден опит за спасяване на един медицински център

През 21в. на няма и 4км от центъра на София, една поликлиника изглежда като сграда от времето на Втората световна война. Широчината на пукнатините в стената са в сантиметри. Няма топла вода, а през зимата няма и студена. Температурата вътре в сградата е 5 градуса, а там се преглеждат и деца. Медицинският център обслужва близо 40хиляди души и от скоро в обявен за ликвидация. Собственост е на община София р-н Сердика и е разположена върху голям общински терен.


Жителите на кварталите, обаче искат поликлиниката им да остане, затова организират протест днес.
Как се стигна до тук, питаме д-р Лалов, управител на медицинския център от 10 години.


„ Още от 2011, предишният управител, д-р Тихомирова, е изпратила много докладни за бедственото положение, е което се намира поликлиниката. От тогава до сега сме писали докладни над 50 пъти, до кмета, до здравната комисия, няма резултат. Описали сме и пукнатините и липсата на каквито и да е условия, и това че няма вода, нито топла, нито студена, защото тръбите са на над 70 години.
А ние сме търговско дружество и това пречи да наемаме специалисти да работят. Аз бях организирал 13 лекари, които да работят в кабинетите на поликлиниката, но те напуснаха заради лошите условия.“

9tapol.3
Как изобщо работят
Останали сме трима души лекари, а от това страда цялата общност, защото над 30 хиляди души остават без близка поликлиника. Навремето така унищожиха детските гради, сега строим нови, утре ще строим и нови поликлиники. Когато един специалист дойде дори и без пари да работи, когато няма къде да си измие ръцете, а пациента трябва да се съблече на 5 градуса, няма как да работим. В стоматологичния кабинет има пукнатина широка няколко сантиметра и колегата се страхува да работи. А когато няма специалисти, няма и средства.“ Каза още д-р Лалов

За всичките 10 години е ремонтиран само покривът, през 2018г, за 170хил.лв. благодарение на д-р Милев , тогава и сградата, и отговорността за нея стават се прехвърлени напълно на общината. И тя се е погрижила да я ликвидира.


Осен за ремонт, д-р Лалов е молил няколко пъти и за апаратура, стара но работеща, останала от някоя вече по-модерна поликлиника, но отговор и за това няма. Вместо помощ им пращат проверки.
Положението е отчайващо – казва той - на няколко километра от Александър Невски аз съм бил къде ли не, но такова нещо не съм виждал.
Освен тримата специалисти, в поликлиниката работят няколко общопрактикуващи лекари и стоматолози. Заради детските консултации, работят печки, а токът не е платен. Освен огорчението, нито управителят, нито другите са взимали заплата през последни 18 месеца. Затова му задаваме най-простия въпрос –

Той защо е останал
„Аз не съм по-голям светец от Папата – казва той – но не мога да оставя хората, които разчитат не мен и които щом все още са тук, значи ми вярват. След всичките тези годни се бях отчаял, но сега хората се борят, протестират и се надявам да постигнат нещо“

Какво се надяват да постигнат, питаме Анна Асенова, от организаторите на протеста

"От 2018г. сградата е извадена от капитала на поликлиниката и изцяло собственост на община Сердика. Затова ние настояваме, и исканията ни са ъвсем категорични -  да поемат отговорност, да се ангажират със срокове и средства за реконструкция на поликлиниката. Абсурдно е, в ситуация на пандемия, десетки хиляди души да бъдат оставени без общинско здравеопазване. – казва Анна Асенова и допълва, че сградата може всеки момент да рухне, тогава кой ще носи отговорност?

9tapo. 49poljpg

Протестът е насрочен за 10 часа днес, пред сградата на МЦ- 9, за която вече десет години някой се бори, но неуспешно. А ако я няма поликлиниката, там ще има само един голям общински терен на няколко километра от центъра на София.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up