Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Започва масово тестване на учители. Защо ли?

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за Covid-19. Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи антигенни тестове и ще се извършва поетапно. Тестването ще е безплатно и доброволно. Целта е да се види скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари.

"Където са готови ще започнат. За нас е по-добре да бъде по-близко до връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в училище, т.е. да е по-близко до края на месеца. Това е доброволно, една допълнителна възможност за учителите, което ще позволи и да се направят анализи и един израз на това, че образованието ни е най-важно", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.Предстои да започне процесът на ваксинация на учителите. Желание да се имунизират по последни данни са заявили 23% от педагозите.

В системата на висшето образование 30 на сто от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.

Изследването за коронавирус с бързи антигенни тестове сред педагогическия и непедагогически персонал в Сливен ще обхване близо 40 процента.

До тук беше официалното съобщение. Ето и нашият коментар.
Нищо не налага „масово тестване“ на учителите. Установяването на брой хора с положителни тестове дава информация единствено за това дали са заразени в момента. То не позволява да се направят изводи нито колко от тях вече са преболедували, нито на колко предстои да се заразят. Ако учителите с положителни тестове имат симптоми, то те биха могли да се изследват по линия на НЗОК. Ако нямат симптоми, положителният резултат от теста може да им докара най-много някоя невроза.
Такива тестове биха имали смисъл само ако се правят в деня преди влизането им в училище, за да не заразят колегите си и децата. Те обаче трябва да се правят всеки ден, защото това, че днес си отрицателен, не значи, че и утре ще си.
Резултатите от тестването не дават никаква полезна информация и за здравните власти. Извадката не е представителна и дава само моментна картина на заразените (с около 305 грешни резултати). Тест за антитела например би бил много по-информативен.
Ако тестовете са безсмислени, в задачата се пита защо се правят:
1. Защото МЗ вече ги е купило и ако не ги използва ще трябва да ги хвърли.
2. Защото учителите не искат да ходат в клас и така се имитира, че нещо се правио за тяхното предпазване.
3. Защото ваксинацията не върви и Правителство има спешна нужда от отклоняване на вниманието на масите.
4. Горните три взети заедно.
Оставяме на теб читателю да реши кой е верният отговор или да добавиш свой, ако написаните не изчерпват възможностите.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up