Неделя, Юли 25, 2021
Последвайте ни
САЩ отново са в СЗО

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за отмяна на решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Световната здравна организация (СЗО), предадоха световните информационни агенции. Тази стъпка провокира незабавна реакция на одобрение от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който коментира, че решението на Байдън ще помогне за борба с пандемията COVID-19 и ще допринесе за равномерното разпределение на коронавирусните ваксини в света.

 

„Генералният секретар приветства завръщането на САЩ и желанието им да работят със Световната здравна организация. Като се има предвид, че ваксините играят основна роля в борбата срещу вируса, подкрепата на САЩ за механизма COVAX ще даде тласък на усилията за осигуряване на равен достъп до ваксини за всички страни“, се казва в позицията на ООН.

„Съединените щати при президента Джо Байдън възнамеряват да се присъединят към инициативата COVAX, която има за цел да доставя ваксини в бедните страни“, заяви броени часове по-късно главният му медицински съветник д-р Антъни Фаучи от Вашингтон чрез видеоконферентна връзка пред провеждащата се сесия на Изпълнителния комитет на СЗО.

Генералният директор на организацията д-р Тедрос Аданом Гебрейесус приветства тази новина, а коментарът му бе лаконичен: „Това е един добър ден за СЗО и добър ден за глобалното здраве“.

„СЗО е семейство от нации и всички се радваме, че САЩ остават в него“, каза още д-р Гебрейесус.

Д-р Фаучи потвърди, че САЩ остават член на СЗО и ще изпълняват финансовите си задължения към нея, като добави, че страната му ще работи заедно с останалите 193 държави членки по реформирането на СЗО.

Очаква се първите партиди от коронавирусни ваксини да бъдат доставени в по-бедните страни през февруари по схемата COVAX, която се управлява от СЗО и Глобалния алианса за ваксини GAVI, съобщиха високопоставени представители на СЗО, цитирани от Ройтерс.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up