Понеделник, Март 01, 2021
Трябва ли преболедувалите от Ковид да се ваксинират?

Б. Борисов към здравния министър: „Ваксинирайте Мангъров публично!“
"Няма да се ваксинирам. Това, което съм обяснил на премиера е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, няма нужда да се ваксинират", отговаря доц. Мангъров. "Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне 70 процента от хората да имат антитела срещу коронавируса.“
Разменените реплики дават повод за анализ на един много сериозен въпрос.

Темата за ваксинирането на преболедувалите от Ковид засяга все повече хора, вероятно към днешна дата 1-2 милиона български граждани. Трябва ли да се ваксинирате, ако вече сте преболедували?

Според медицинската наука след първата среща с инфекциозен агент, имунната система запомня информацията за него, което и позволява при следваща среща с него да реагира бързо и да го унищожи преди да е предизвикал тежки болестни промени в човешкия организъм. Всеки, който е преболедувал придобива естествен имунитет, който обикновено е силен и траен (в повечето случаи доживотен).
Идеята на ваксината е да предизвика имунен отговор, но без човек да преболедува. За целта в организма се вкарва предварително обезвреден инфекциозния агент или част от него, който при среща с имунната система предизвиква отговор подобен на този, получен след преболедуване. Понякога, за да се поддържа нивото на готовност на имунната система, се налагат периодични реваксинации, като например ваксината срещу тетанус, която се прилага на всеки десет години. Някои инфекциозни агент, като например вируса на грипа, са силно изменчиви, мутират бързо, в резултат на което възникват нови щамове, които могат да са толкова различни от първоначалния, че за имунната система изглеждат като съвсем нов агент, а полученият имунитет, независимо дали е след преболедуване или имунизация да не върши работа. Това налага ежегодна имунизация и смяна на заложените във ваксината за грип щамове.

Толкова за теорията. За сега знаем малко за това колко силен и колко траен е имунитета след боледуване от Ковид. Още по-малко знаем за имунитета след ваксиниране с различните ваксини. Ако преболедуването не води до силен и траен имунитет, много вероятно и ваксинирането да не води до такъв. Цитират се единични случаи на повторно заболяване от Ковид, но безспорни научни доказателства няма.
Ваксините са тествани върху ограничен кръг хора. Проследени са краткотрайните ефекти, просто защото за дългосрочните е необходимо много повече време. Ваксините са тествани върху хора здрави хора, които не са преболедували от Ковид. Предполага, се че до 10% от участниците в клиничните проучвания може да са прекарали заболяването преди това безсимптомно, но няма сигурни доказателства и за това. Не е са правени проучвания как въздействат ваксините на хора, които вече имат естествено придобит имунитет. Има ли нужда същите да се ваксинират и може ли да се отключат друг вид нежелани реакции.
Един от източниците на достоверна информация в днешни дни безспорно е Американския център за превенция и контрол на заразните болести(CDC). Ето какво казват те:
„Понастоящем няма достатъчно информация, за да се каже дали или за колко време след инфекцията някой е защитен от повторно получаване на COVID-19. Ранните доказателства предполагат, че естественият имунитет от COVID-19 може да не продължи много дълго, но са необходими повече проучвания, за да се разбере по-добре това. Докато не се направят проучвания и не се съберат доказателства CDC не може да коментира дали хората, които са прекарали Ковид, трябва да се ваксинират или не.“
Да обобщим казаното до тук. Теоретично преболедувалите от Ковид не би трябвало да се ваксинират. Има хипотеза, че за някои от преболедувалите може да е по-добре да се ваксинират, но няма научни доказателства, дали наистина е необходимо, каква би била ефективността на ваксините в такива случаи и какви странични реакции са възможни.
За това може би най-добрия съвет в момента към тези, които със сигурност са преболедували от Ковид е да не се ваксинират поне, докато не се съберат достатъчно сигурни научни доказателства за обратното. Изключение може да се направи за хората, които са с висок риск от тежко протичане на заболяването и смърт, ако можем да ги идентифицираме.

Д-р С. Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up