Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Трябват ли ни толкова много ваксини?

За България определената квота от доставката на ваксини в рамките на Европейския съюз надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева съобщава news.bg. Ако към стойността на ваксините се добавят и разходите за логистика и за съхранение, се очаква разходите да надхвърлят половин милиард лева. Здравният министър е подчертал пред изданието, че страната ни ще има изключително голям брой ваксини - 12-13 милиона дози. Крайното число на договорените ваксини за сега не е много ясно. Последната информация е за сключени договори и/или водени преговори с 8 производители.

Идеята на имунизационния процес е да се ваксинира цялото или поне по-голямата част от населението и така да се прекрати епидемията, да се предотврати заболяването и смъртта на много хора.
Трябват ли ни обаче, толкова много дози ваксини?
Според Националния статистически институт към 31 декември на 2019 година населението на страната наброява 6 951 482. Ако всички се ваксинират ще са необходими почти 14 милиона дози. От това число обаче трябва да извадим децата до 18 годишна възраст, които няма да бъдат ваксинирани, защото не боледуват от Ковид-19 и защото ваксините не са тествани за употреба на деца. Според НСИ деца до 18 годишна възраст са 1252258.
Остават 5699224 възрастни, подлежащи на ваксинация. Според проведените наскоро няколко социологически проучвания приблизително половината от населението изразява готовност да се ваксинират за ковид. Регистрираните до сега ваксини се прилага двукратно (имунизация и реимунизация), което означава, че ако нагласите не се променят страната ни ще има нужда от не повече от 6 милиона дози ваксини.
Така изглеждат нещата преди да е започнала имунизацията. Да си представим че сме в началото на месец април, когато би трябвало да започне масовата имунизация на населението. Тогава трябва да отчетем влиянието на един фактор, за който здравните власти досега, незнайно защо мълчат – какъв е броят на имунизираните по естествен път хора или с други думи какъв е броят на заразените и прекарали инфекция с коронавирус от началото до сега? Трябва ли тези хора да се ваксинират? Според науката в повечето случаи имунитетът придобит след боледуване е по-силен от добитият след имунизация. Ако не се създава имунитет след боледуване, няма да се създаде и след имунизация. Следователно ако се придържаме към науката, преболедувалите от Ковид-19 нямат нужда от поставяне на ваксини, защото вече са имунизирани.
Но колко са те? Хората с положителни PCR тестове са около 200 000 души. Всички, обаче са наясно, че броят на инфектираните е много по-голям. За съжаление епидемиологичната информацията, сбирана от Правителството е оскъдна, което не позволява точни изчисления. Според различни методи на изчисление и допускане, стъпвайки на броя на положителните тестове и/или на броя на тежките случаи и/или на броя на починалите, може да се прогнозира, че броят на хората, които вече са се срещали с вируса у нас, са около 2,3 милиона души в интервал на достоверност между 1,6 и 3 милиона души.

Не можем да сме сигурни, но което и от тези числа да вземем, при сегашните нива на заразяване, можем да очакваме в следващите няколко месеца да достигнем нива на колективен имунитет, достатъчни за спиране на предаването и затихване на епидемията.
Вчера здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от segabg.com разясни, че до края на декември страната ни очаква да получи 9750 дози ваксини, които са достатъчни за ваксинирането на 4875 души - поставят се две дози в период от 21 дни. Повече ваксини се чакат през януари - общо 57 000 дози. За февруари главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви 90 000 дози.
Казаното означава, че до края на март ще бъдат ваксинирани и реваксинирани най-много 78 375 души.
Ако е вярно допускането, че до края на март ще достигнем нива на колективен имунитет, то през пролетта броят на заразените и хоспитализираните с Ковид-19 може да спадне до и под нивата от миналото лято, което ще направи имунизацията безсмислена от епидемиологична гледна точка и вероятно ще откаже повечето хора от желанието да се ваксинират.
Това означава, че огромната част от поръчаните до сега 12-13 милиона ваксини ще останат неизползвани и няма нужда да се водят преговори и да се сключват договори за нови доставки. По-скоро трябва да се търсят пазари за продажба на останалите неизползвани ваксини, разходите за които не са никак символични.
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up