Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Ваксинират ни в палатка. Вие сериозно ли?

„Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19 е пред Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/. На разположение са две линейки, като при възникване на някакъв тип спешна нужда пациентът ще бъде транспортиран“, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който провери на място как работи новият имунизационен кабинет.
„При необходимост има възможност да бъдат разкрити още два центъра от такъв тип в София, съобщи министърът“, цитиран от dir.bg

Палатките са видимо нови, със съответните рекламни надписи. Няколко души с пълно защитно облекло са строени на равно разстояние по между си. Всичко е подходящо за показване по телевизията. Липсва само духовата музика. Възникват няколко въпроса.
Защо в палатка?
Ваксините се поставят на здрави хора. Всички дейности по имунизация на деца и възрастни до сега са се извършвали от личните лекари в техните кабинети. При това, почти всички задължителни ваксините, включени в имунизационният календар, са за болести далече по-смъртоносни и опасни от Ковид-19. Защо за тях може в кабинета на лекаря, а за Ковид трябва в палатка?
Какви ще са условията в палатката и извън нея по средата на зимата?
Както и да се отоплява, палатката си е палатка, а имунизацията ще бъде в разгара на зимата при най-ниските годишни температури. Защо няколко нещастни лекари и сестри трябва да мръзнат по цял ден в някаква палатка, посред зима? Защо хората, които са дошли да се ваксинират, трябва да се събличат на студено?
Къде ще чакат реда си останалите – отвън на тротоара, на кръстовището или в двора и колко дълга си представяте ще е опашката? От РЗИ до сточна гара? Няма ли опасност, чакайки на студа, тези хора да се простудят и да пострадат повече, отколкото от Ковид?

Колко души ще се ваксинират в една палатка?
Един екип от лекар и сестра, едва ли би могъл да ваксинира повече от 2-3 души на час. За един работен ден, това прави между 16 и 24 души. Да ги умножим по две смени и да допуснем, че видно от размера на палатката може да са не един, а три екипа - това прави някъде между 96 и 144 имунизации на ден. При население на столицата от около 1 милион и двеста хиляди души, ще са необходими средно около 10000 дни, моето прави малко над 27 години. Значи, ако започнем януари на 2021 година, ваксинацията ще приключи някъде в началото на 2048 година.
В съобщението до медиите се казва, че при необходимост може да се разкрият още два центъра в столицата. Това би съкратило срока 3 пъти до към 2029.
До платките щяло да има две линейки. От какъв зор, в случай на сърбеж ли? Сякаш не могат да бъдат извикани, ако на някой наистина се наложи? А казват, че линейките не стигат.
Тези няколко елементарни въпроса са достатъчни, за да илюстрират колко тъпа е поредната пиарска акция на Правителството на тема Ковид. По своето малоумие тя може да се сравни само с демонстративното пътуване с пусната сирена на линейката за ебола от аерогара София до ВМА. Както и с поставянето на войнишки легла в спортната зала.
Хора, що се излагате бе?

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up