Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
Сестрите на семейните лекари, ще получат по 360 лева от НЗОК

От 1 ноември и професионалистите по здравни грижи, които са на трудов договор при общопрактикуващите лекари, ще получават по 360 лева допълнително месечно. Тези мерки, заедно с останалите, които са обявени досега за финансово подпомагане на работещите на първа линия, ще продължат до края на епидемичната обстановка. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров на брифинг по повод резултатите от срещата между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването и Българския лекарски съюз.„Продължаваме да работим с НЗОК и МЗ.

В оперативен порядък до края на годината трябва да подготвим промените и да подпишем анекса на НРД. За тази цел ще провеждаме разговорите в Министерството на здравеопазването, за да се избягват недоразуменията, за които смятам, че вина носим и двете страни“, каза още д-р Маджаров.

Той допълни, че е решено да има и представител на общопрактикуващите лекари в Националния оперативен щаб, като основната му задача ще е да отстоява общата позиция на БЛС да не се разхлабват мерките преди празниците. „Всяко отхлабване ва мерките е риск веднага след празниците да изпаднем в още по-критична ситуация“, каза д-р Маджаров.

Той каза още, че БЛС подкрепя и решението максимално бързо да бъдат приравнени антигенните тестове като метод за диагностика на COVID към PCR-тестовете.

В отговор на въпрос колко време трябва да продължат по-строгите мерки, д-р Маджаров поясни, че точните прогнози в тази посока са неуместни. „Важното е да задържим темпа на запълване на болничните легла. Ако не бяхме задържали темпа сега сега, качеството на здравеопазване щеше да падне още, защото страдаме, че не можем да лекуваме и другите си пациенти и страдаме, защото практически нямаше да можем да лекуваме всички болни. Нека стиснем още малко зъби. Тази година ще бъдем в тесен кръг, но не бива да допускаме още случаи пациенти, които се задушават в линейките, да няма къде да бъдат приети за лечение. Ако имаме 7 000 в болници, то 90 000 са по домовете си и те също са част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев също подкрепи предложението да не се разхлабват мерките. "Минимум една седмица след Новогодишните празници това не бива да се случва", каза той.

„Ще бъде входирано днес в Надзорния съвет от представителя на държавата Жени Начева на НЗОК увеличението на заплатите за професионалистите по здравни грижи с 360 лв. бруто и вярвам, че членовете му ще подкрепят това решение, каза министър Ангелов.

Той допълни, че за него важно, че БЛС подкрепят антигенните тестове. „На 21 ще пусна заповед и след това ще има известно време, в което НЗОК и Информационно обслужване да предприемат необходимите организационни действия“, каза още министърът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up