Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
COVID-19 може да порази и централната нервна система, показва изследване

Изследователи от отдела по биомедицинско инженерство на клиниката в Кливланд отбелязват в неотдавнашно изследване, че коронавирусната инфекция може да засегне централната нервна система и да причини неврологични разстройства, включително исхемичен инсулт, енцефалит, енцефалопатия и епилептични припадъци.


Според рецензията, публикувана в „ CELLS“ от авторите Chaitali Ghosh, Ph.D., и Aneesha Achar - симптомите на свързани с COVID-19 неврологични прояви са включват замаяност, главоболие, загуба на съзнание и атаксия (загуба на баланс и мускули) контрол).
Коронавирусът получава достъп до тялото, като се прикрепя към специфичен рецептор, най-често срещан в клетките, които са част от много органи и тъкани в дихателната система , наречен ACE2 (ангиотензин-конвертиращ ензим 2) рецептор. ACE2 може да се намери по-рядко в клетки в други области на тялото - включително сърцето, хранопровода, бъбреците и пикочния мехур - което увеличава шансовете за вирусна инфекция, включително чрез централната нервна система.
Както се съобщава в рецензияа, коронавирусът може да навлезе в централната нервна система или през порестата кост в носната кухина (което причинява загуба на миризма и / или вкус, често срещани при COVID-19), или чрез кръвоносната система на тялото , впоследствие преминаване на кръвно-мозъчната бариера.
„Обикновено кръвно-мозъчната бариера позволява на хранителните вещества да достигнат мозъка, като същевременно го предпазват от циркулиращи токсини или патогени, които биха могли да причинят инфекции“, каза д-р Гош. "Точните механизми, лежащи в основата на свързаните с COVID-19 неврологични разстройства, остават неизвестни. Такава вирусна инфекциозност може да промени кръвно-мозъчната бариерна функция, което може да повлияе на прогресията на заболяването ."


Попадайки в централната нервна система, вирусът активира протеини, наречени цитокини (главни участници в имунния отговор на организма) и инициира „цитокинова буря“. Това може да причини възпаление в централната нервна система и да повлияе на целостта на кръвно-мозъчната бариера .
Нещо повече, въпреки, че цитокиновите бури обикновено се свързват с тежки случаи на COVID-19,: ."Нарушения на централната нервна система могат да се появят при пациенти, които имат само леко или умерено заболяване от COVID", каза д-р Ghosh. "Всъщност те могат да се появят дори преди пациентът да има някакви дихателни симптоми."
Въпреки че понастоящем има ограничени доказателства за дългосрочни последици от свързани с COVID-19 невродегенеративни и медиирани от възпалението мозъчни заболявания, изследвания за това дали тези съпътстващи заболявания са рискови фактори за COVID-19 биха били изключително важни.
„С нетърпение искам да дефинирам и науча повече за това кои сигнални пътища с кои неврологични разстройства са свързани и мисля, че това ще бъде нова граница в изследванията на COVID-19“, каза д-р Гош.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up