Понеделник, Март 01, 2021
Проф. Кантарджиев: Хората с автоимунни заболявания и на химиотерапия е по-добре да изчакат с ваксината

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев студиото на „Здравей, България”. „Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия, да престанем да ходим с маски и да се страхуваме”, добави професорът.

 

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата и за всички останали ваксини”, категоричен беше проф. Кантарджиев.
Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира, или не.

„В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде в два момента. Когато се каза истината, че не предпазва на 100% и когато казахме, че ваксините няма да стигнат”, каза директорът на НЦЗПБ.

Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки той обясни:

„Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не минава като при хората. Те се заразяват обикновено през храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин”, разясни проф. Кантарджиев.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19 Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания.

„Хората, които са с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Такива са ваксините на „Астра Зенека”, поясни Кантарджиев.

Пептидните ваксини се очаква да излязат около февруари или март. Kитайска фирма твърди, че ваксината й срещу COVID-19 е с 97% ефективност

За хората с алергия той каза, че не е необходимо да изчакват. „РНК ваксините, които се правят от Pfizer и „Модерна”, са с по-ниска вероятност за алергични реакции. Винаги обаче има възможност за такава. Важно е с каква честота. Алергичните реакции при ваксините на Pfizer и „Модерна” ще са по-малко, отколкото при другите обичайни ваксини”.

Лошият вариант не са страничните ефекти на ваксината, а ако всяка година или на три трябва да си я поставяме, категоричен беше професорът.

„Когато се прави ново лекарство, каквото е ваксината, в началото се избягват бременните жени и малките деца. Решено е тя да не се поставя на бременни, защото за тях е известно, че ако се разболеят инфекцията не протича тежко, а детето е защитено”, разкри той.

Скока на смъртността у нас той обясни с това, че възрастните хора се обръщат късно към медицинска помощ. „Има влошаване и късно лечение. И без коронавируса сме на едно от първите места в Европа”, поясни директорът на НЦЗПБ.

Професорът сподели интересен случай от своята практика. В Националната референтна лаборатория при 3-годишно дете са установени три вида вирус - коронавирус, бокавирус и риновирус.

„Детенцето вече е изписано живо и здраво. Това ако се случи на възрастен няма да е така”, обобщи Кантарджиев.

На база изследванията проф. Кантарджиев обяви, че към момента в България няма грип.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up