Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Доц. Маркова: Не можем да гледаме на децата като на разпространители на COVID

Повечето деца, които и ние наблюдаваме, са с леки форми на COVID и това не налага тяхното постъпване в болница. Това каза пред БНТ педиатърът доц. Рада Маркова, управител на МЦ „Първа Детска Консултативна клиника“ – София. Според нея има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса. "Истината е, че биха могли, но има и случаи, в които има болно дете, но нито един от родителите не се заразява. Това са факти, които тепърва ще се изследват и ще се търси причината, но в никакъв случай не гледам на децата като на разпространители на COVID", каза тя.

 

"Моето наблюдение е, че инфекцията основно се разпространява по хоризонтален път - т.е. вътресемейно, в колективи, в семейства, където няма предпазване и не се носят маски. Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Тепърва е интересно да се видят антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували, защото голяма част нямат никаква симптоматика. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", категорична беше доц. Маркова.

По думите й много малко от децата се диагностицират с PCR. "Считам, че при децата това е една форма на грипна епидемия, минава през тях и заминава. Не отчитам някакъв проблем и не смятам, че те трябва да бъдат категорично диагностицирани, но трябва да бъдат изследвани в рамките на семейството", коментира тя. Според нея лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция", каза още доц. Маркова.

Загубата на вкус и обоняние са характерни главно за по-големите деца, при малките подобни симптоми не са характерни, отчете още специалистът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up