Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Задължителното лечение при COVID остава в сила

В сила остава записаното в Закона за извънредното положение за необходимостта от принудително изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица, болни от заразни болести, включително и COVID, които са отказали или не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение, решиха единодушно днес депутатите от парламентарната здравна комисия при гласуването на второ четене на Закона за здравето.

Отпадна и предложението данните от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги да не се използват за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на болните от заразни болести лица, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение.

Сред измененията, гласувани днес, е и удължаване на срока за издаване на смъртен акт на 14 дни по време на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

„Народните представители Искрен Веселинов и Александър Ненков бяха сезирани от общинска администрация в София, че във връзка със ситуация с налагането на карантина на голям брой пациенти, не може да се изпълни срокът от 48 часа за издаване на смъртен акт на близките на починали пациенти, които същевременно може да са поставени под карантина. В тяхното предложение се изискваше лечебните заведения да се ангажират и с тази дейност и да изпращат съобщенията за смърт до общинска администрация. Смятам, че в този момент е изключително недалновидно да натоварваме с допълнителни ангажименти лечебните заведения, защото тяхната дейност трябва да бъде само лечебната и ангажирането с предизвикателствата на пандемията. Затова предлагам срокът за издаване на акт за смърт да бъде удължен с 14 дни, защото сега се налага при неспазване на срока актът да смърт да се получава от близките на починалия със съдебно дело и вече имаме около стотина случая“, мотивира промяната председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Прието беше окончателно предложението уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез SMS и електронни съобщения.

Почти без коментар депутатите гласуваха „за“ забраната за износ на лекарства, когато е констатиран недостиг по време на извънредна епидемична обстановка, както и разрешаване на извънреден паралелен внос. Според гласуваната промяна при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или извънредна епидемична обстановка разрешението за извършване на паралелен внос се издава в срок от 14 дни от датата на подаване на документацията и ще важи до отмяната на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. В момента процедурата по закон отнема 45 дни.

Депутатът от БСП д-р Валентина Найденова настоя да бъде даден срок за прекратяване на разрешението за паралелен внос, за да не става това автоматично с прекратяването на извънредната обстановка. Д-р Дариткова се мотивира, че това е ненужно, тъй като е предвидено внесените лекарствени продукти да може да бъдат продавани до изчерпване на наличните количества в страната, но не повече от шест месеца, считано от датата на прекратяването.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up