Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Възнаграждения на килограм

Допълнителното финансово стимулиране на медицински и немедицински персонал, работещ на „първа линия“ беше едно от първите решения на правителството. За целта бяха трансформирани над 60 милиона лева от Оперативна програма Развитие на човешките ресурси“. Първоначалните критерии бяха, броят на служителите, които получават допълнително по 1000лв. да бъде обвързан с броя на пациентите, които са на лечение в болницата. Те обаче не сработиха, защото се оказа, че например, при екип от 12 души, бонус могат да получат 10, а парите по програмата не могат да се делят и дават на дружеството.


Точна дефиниция на „първа линия“ така и не бе дадена. Личните лекари, които наричаме още „gatekeepr“ (пазача на входа) се оказаха извън първа линия, което до голяма степен ги ограничи и изолира от борбата с Ковид. Последиците можем да видим и днес – наплив от болни, постъпващи от спешна помощ направо в болниците.
Все пак не всички служители на структурите от „първа линия“ получават по 1000 лева.

„Кои хора ще вземат тези пари – тези списъци се подават от съответните директори – било то на лечебно заведение, на Център за спешна медицинска помощ и т.н.“, казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. „Ще ви дам пример от болницата в Сливен, където бях на посещение. На болницата е отпусната по-голяма сума пари, а са раздадени по-малко, защото е имало хора, които не са имали пряк контакт с пациенти с коронавирус“ – казва той в края на юли.

Осен лечебните заведения, допълнително финансово стимулиране получават служителите Национален център по заразни и паразитни болести, РЗИ, ЦСМП и част от лабораториите, включени в заповедта на министъра за изследване чрез ПСР.
По закона за достъп за обществена информация поискахме от здравното министерство справка как са разпределени средствата в различните структури през първите 6 месеца на пандемията. Общата изразходена сума за допълнителни възнаграждения и съпътстващите ги осигуровки за този период е над 68,5 милиона лева.

Болниците
Най-голяма част от сумата е изплатена на болниците – 39млн. лв. Сумите само частично са свързани с броя на лекуваните пациенти с доказан Ковид и насочени към медицинския персонал който е ангажиран с това. Изплатените суми са по-скоро производни на посочените брой лекари, сестри, санитари и друг персонал. Трите болници, лекували най-много пациенти с Ковид са:
УМБАЛСП „Пирогов“/ 1 534 860лв. за лечение на 324 пациента/ ,
УМБАЛ „Св. Марина“ Варна / 1 078 820лв. за лечение на 266/
УМБАЛ „Св. Георги“ /1 043 683лв. за лечение на 233/
УМБАЛ „Александровска“ е получила 1 096 422 лв., но за лечението на 54 пациента.
Интересни са данните и в някои по-малки болници, като в една от тях са лекувани 2-ма души с Ковид за един месец, като за същия месец за първия линия са изплатени над 40 хиляди лв. на близо 30 човека медицински и немедицински персонал.
Заплащането на възнаграждения без оглед на броя на лекуваните пациенти е много ясен стимул да не се приемат болни.
Възможно, наистина някои болници да могат да осигурят значително по-голям персонал, ангажиран с лечението на болни с Ковид, но от това пък би следвало, че персоналът в болниците с по-малко лекари и сестри, който почти не излиза от Ковид –отделенията, получава същата сума като персоналът на тези болници, който може да си позволи няколко екипа, които съответно и почиват. Това също не изглежда справедливо.

СПЕШНА ПОМОЩ
В центровете за спешна медицинска помощ правилата за получаване на 1000лв. са по-различни. Медиците получават допълнително възнаграждения при контакт с пациент със съмнения за Ковид, без да е необходимо да е доказва, както при болниците, тъй като при контакт с пациента, те няма как да знаят със сигурност дали е заразен.
За първите 6 месеца на пандемията Спешна помощ е получила над 21млн.лв. Най-голяма част от тях са отишли за ЦСМП –София град – над 3,8 млн.лв. Над 1млн. са получили и центровете в Пловдив, Варна и Велико Търново.
Фактът, че всеки пациент е потенциален риск за спешните медици е неоспорим, защото дори официално е казвано, че на всеки пациент трябва да се гледа като заразоносител. Какво обаче различава тези медицински специалисти от личните лекари, специалистите по белодробни болести в ДКЦ или от специалистите по УНГ? За тях също всеки пациент е рисков, но те не разполагат със защитните средства и оборудване, каквито има спешна помощ. До този момент обаче те не са получавали никакво финансово стимулиране.

РЗИ
В Районните здравни инспекции, допълнително финансово стимулиране получават тези служители, които са: участвали в дежурства на гранични контролно-пропускателни пунктове; вземали клинични проби за провеждане на лабораторни тестове за SARS-CoV-2; осигурявали медицинско наблюдение на български граждани без общопрактикуващ лекар, поставени под домашна карантина; издавали предписания за задължителна карантина на лица, били в контакт със случаи на COVID-19; извършвали проверки по спазването на задължителната карантина и провеждали епидемиологични проучвания на случаи с COVID-19.
За целият 6 месечен период, във всичките 28 РЗИ-та в страната са изплатени 6,9 млн. лв. Най-голям дял тях се пада на РЗИ – София град – малко над 1 млн. лв. или средно около 160 хил. месец. В останалите области, в зависимост от големината на населените места сумата варира между 10 и 90 хил. лв на месец.
И тук също трудно се открива логика в разпределението. Например РЗИ Добрич, където ситуацията излезе извън контрол през август (министърът уволни директорът на многопрофилната болница), РЗИ е получило същата сума, каквато във всеки от предишните месеци ( между 65 и 71 хиляди лева) като най-голяма сума е изплатена не в месеците натоварени от Ковид, а през април. Според изнесените тогава данни, от Главният държавен здравен инспектор, заразените в областта по месеци са „През месец май - 0, през юни - 7, през юли - 301, а през август - към 550“
През юни, юли и август, регионалната здравна инспекция, обаче е получавала една и съща сума - 69 924,37. Сумата получена през май е малко над 65 хил.
Така се оказва, че броят специалисти необходим за налагане на карантина и следенето за нейното изпълнение както и проследяване на контактни лица по никакъв начин не е свързан с броя на случаите. Сумите са едни и същи без оглед дали има или няма болни и поставени под карантина. Служителите са ги получавали независимо от обема работа, който са вършели, което е ясен стимул, че работата може да не се върши.

Лабораториите
Някои от лабораториите, които извършват ПСР изследване също са получавали по 1000 лева за персонала на „първа линия.“ Броят им се е увеличава поетапно всеки месец, а разлики са видими от началото до края. До края на м. август лабораториите, на които държавата плаща с европейски пари стават 15, а общата изплатена сума за периода е 720 хил. лв. Някои лаборатории имат филиали в цялата страна и сумата очевидно включва персонал във всеки един от тях. Изплатените суми не зависят от броя на извършените изследвания. Най-голяма сума е изплатена на СМДЛ Рамус ЕООД – 189 141 лева за 5 месеца.
Няма съмнение, че медиците вземащи назални натривки за изследване са „първа линия“. В началото на този месец, управителят на НЗОК Петко Салчев заяви, че доставната цена на един такъв тест е между 17 и 25лв., а цената на теста, варира между 90 и 130лв, въпреки, че МЗ е изплащало възнаграждения на персонала.
Колко ли би струвало изследването, ако не беше субсидията? Най-вероятно пак толкова.
Националният център по заразни и паразитни болести, за 6м. период е получил общо 194хил.лв, а малко над 124хил. са отишли За медицински специалисти, осъществявали активна работа на първа линия в условията на COVID-19, на влизащите в Република България на ГКПП до края на месец април.

Общо взето с описаното горе се олицетворява цялата лятна подготовка за справяне с пандемията. По стар български обичаи се размятаха банкноти, кой колкото хване, а вместо салфетки летяха хвалебствени слова.
За допълнително финансово стимулирана на медицински и немедицински лица бяха предвидени 59,5млн.лв от Европейка програма Развитие на човешки ресурси. Миналата сряда министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че до този момент са изплатени 59 хиляди броя възнаграждения, значи нормата е изпълнена. Парите са похарчени, но определено не по най-добрият начин.
Неравномерното и неконтролираното раздаване, ощети онези, които наистина излагат живота си на риск, защото 1000лв. не са недостатъчна компенсация за това. В същото време други са се облагодетелствали без да има обоснована потребност, а трети изцяло бяха лишени от всякакво подпомагане. Похарчена е огромна сума пари, но ефектите са скромни, а в някои случи дори обратни на очакваните. Премиерът обеща - средства ще се продължат да се отпускат и догодина, вероятно по същия начин – „на килограм“.

*Данните за броя на преминалите пациенти с Ковид през лечебните заведения са предоставени на Индекс на болниците от МЗ и са дотъпни тук

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Insider · преди 9 месеца
    С тъпа мутра начело на държавата и орда калинки около нея, толкова.
    Това все повече прилича на купване на гласове, а не някакво стимулиране.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up