Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Лъжи вместо грижа, провал вместо управление

Гняв, отвращение и недоверие, това основните чувства, които обществото изпитва от капана, в който е поставено. България управлява, епидемията си по инерция, с няколко мантри за успех. На фона това изнемогват болници, умират хора и техните лекари. Фактът, че и дори сега министърът на здравеопазването твърди, че няма човек със симптоми на който да е отказан тест от РЗИ, нито на нуждаещ се, на който е отказана болнична помощ означава само, че информацията, която получаваме е по-близо пропаганда или фанатични пожелания, но няма много общо нито с действителността, нито с истината.

А истината е, че социалните мрежи са единственото, което ни дели от това сутрин с усмивка да ни съобщават колко сме произвели ръж и колко жито и то докато лежим в най-модерната болница в  Европа, където ни е осигурено всичко необходимо.

Действителността е друга, лекарства няма, нито апаратура за да посрещнем такава вълна от заболели. Още по-малко имаме специалисти, линейки и каквато и да било организация.

Няколко точки на провала:

Лекарствата

Уверението на здравния министър, че няма недостиг на лекарства се пропуква ежедневно.

По данни на министерството страната ни са получени 6893 флакона Ремдесивир и по пак по техни данни те са достатъчни за лечението на 690 пациента с коронавирус.

„2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков“

И тъй като в страната всяка болница вече има открит ковид сектор, незадълбоченото изчисление показва, че едно лечебно заведение може да лекува 2-3 пациента с това лекарство. Този месец.

Министерството не е дало информация в кои болници е разпределен медикаментът, нито в какви количества, но от няколко изявления на медицински специалисти стана ясно, че проблем има, лекарство не.

„Едва за 10 пациенти, хоспитализирани в шуменската болница в средно тежко и тежко състояние с коронавирус, ще стигне доставеното количество Veklury (ремдесивир). Това каза за shumenonline.bg директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов.“

По това време ( 11.11.20г)  броят на настанените в COVID отделенията на МБАЛ-Шумен е 239, а новите случаи се пренасочват към други области.

И въпреки, че едва ли има човек и още по-малко лекар, който да не осъзнава, че "Ремдесивир не е панацея и се прилага при строги показатели и критерии“ – както сам ни увери проф. Ангелов на седмичния брифинг, все пак остават два въпроса:

Ако при наличие на 240 пациента има лекарство за 10, кой критерий и показател е водещ при 11-я пациент, за който медикамента би бил животоспасяващ ? А за следващите?

И какво е, при тази ситуация да заявиш, че недостиг на лекарства няма?

И подкрепа на провала, трябва да се спомене, че ЕК разреши употребата на Ремдесивир при лечение на Ковид на 3 юли, но по това време, ние посрещахме чартъри с туристи по българското Черноморие. На 1 октомври, на първият за сезона брифинг министърът ни увери, че Ремдесивир има във всички болници, за всички нуждаещи се и страната ни е напълно подсигурена.

И понеже, самите те твърдят, че следват ясен план и негови варианти, в зависимост от ситуацията, не става ясно дали никой от тях не е знаел, че ще има втора вълна или по план е решено предварително колко точно пациенти ще отговарят на критериите за лечение с Ремдесивир.

Подобно е положението с антикоагулантите, които сега са  достъпни в аптеките от списъка на ИАЛ и се дават само след като се представят генетичен тест на фармацевта, който трябва да го продаде, и рецепта. И точно тук, става ясно какво е обезпечеността на държавата с лекарството. От подобни медикаменти не се нуждаят само бременни жени или такива с генетични заболявания, тях ги приемат  пациенти след някои оперативни интервенции, след инфаркт, инсулт, при някои пациенти, които са на хемодиализи, тромбофлебити.  Всички тези пациенти не могат да представят генетичен тест, а само рецепта, която между другото е достатъчна по закон, а генетичният тест, като изискване за отпускане на лекарства от една страна нарушава правата на пациентите и от друга не е необходим, щом „ недостиг на лекарства няма“

Леглата

Към днешна дата активните случаи в сраната са 72649, от тях в болница са настанени 5463 или 7,5% от всички потвърдени случаи. Това затруднява здравната система и то до степен, в която онкоболници откриват ковид отделения. Според министъра, системата е под натиск, но вината е на обществото, защото водено от паниката настоява да влезе в болница, без да има нужда от това. А представените в медии случаи на умиращи пациенти, обикалящи от болница в болница и спешни медици молещи някой да поеме пациента в линейката са между 0,003% и 0,001 % неуспешност от целият успех.

Но според Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (един любимите източници на МЗ )  Между 20 и 30 процента  от хората с доказан Ковид са хоспитализирани И дори и да приемем, че българинът спада към нациите, при които 20% имат нужда от болнично лечение въпросът къде са и какво се случва с останалите 13% или 9000 човека? Те чия отговорност са? Как се лекуват? Оживяват ли? И колко процента провал е това?

"Данните от ЕС / Европейското икономическо пространство (от страните с налични данни) показват, че около 20–30% от диагностицираните случаи на COVID-19 са хоспитализирани, а 2% от тях имат тежко заболяване."

И тук важи горният въпрос -  Какво е при тази ситуация, да кажеш в национален ефир, че всеки който има нужда от болнична помощ я получава?

РЗИ

РЗИ сигурно правят много неща, но в последно време не карантинират почти никого. Това противоречи н всички международни препоръки и на практиките в която и да било държава. РЗИ не успява да проследи случаите и контактните им лица, което хвърля значителна сянка върху „плановете Х“ на министерството.

Към днешната дата, според единният информационен портал, броят на активните случаи 72649 е по-голям от този активно карантинираните-  53563. Тоест по официални данни, близо 20хиляди от потвърдените активни случаи не са под карантина, да не говорим за контактните им лица.

korona.t

И понеже, явно е обичай,  дефицитът на нещо да бъде оправдан с това, че същото е ненужно, очакваме управляващите кризата на следващият брифинг, да ни уведомя, че от карантина няма нужда, но обществото ще виновно, ако не я спазва. Защото разбрахме, че ремдесивир има, но не е нужен на всеки и не е нужно да настояваме за него.

Има и легла в болниците, но не са ни нужни толкова колкото си мислим и всичко е плод на паниката, която вероятно сами сме си насадили.

Плазма, също може да се осигури, но и тя не е толкова нужна, колкото си мислим.

В общи линии България има всичко, лекарства, болници, апаратура, легла и тн и ако случайно на някого се е сторило, че не е така, той си въобразява, паникьосва се и не проявява достатъчно разум. Или както каза председателя на БЛС – "системата се справя, обществото се провали." Така поне  нещата, от задната седалка на джипа, където обикновено седи хор, който припява нещо хвалебствено.  

А в същото време, от двете страни на фургоните, са лекарите  и техните пациенти – два вида жертви на едно провалено управление.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    futurehealth · преди 10 месеца
    банка за стволови клетки h*t*s://www.future-health.bg/
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Манева · преди 11 месеца
    Как се хвалеше Борисов ,че първи сме реагирали на вируса!Некадърник!Без да имаме кой знае какво напрежение в болниците ,те сами го създадоха с лошото си и безотговорно поведение!Нищо не реформираха своевременно! Именно те -кохортата на Борисов ,направи така ,че да мрат българите пред болниците!Може ли да направиш ковид болница ,в която няма асансьор и най-спешните пациенти да ги прехвърляш на последния етаж вместо да са на първия ,и да вървят по стълбите ,и да умират на тях?Това ли е реформата Му ,бе?Ония ,дето се пишат с хиляда титли и бяха с него на разходка ,защо не видяха това?Нали това е тяхна работа?Мърши !За бесилото сте всички! 6 МЛРД ЩЕ ИЗХАРЧИТЕ ПАК ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,А ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НИ УБИВАТЕ НАЙ-БЕЗНАКАЗАНО!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up