Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Самото автоимунно заболяване като механизъм няма конкретно доказателство за по-тежко протичане, но това не се отнася за терапията на автоимунните заболявания. Тя вече е риск за неблагоприятния ход на коронавирусната инфекция. Това заяви пред БНТ доц. Снежина Михайлова - имунолог в УМБАЛ "Александровска".

 

По нейни лични наблюдения, пациентите - например с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, са с леки до умерено тежки симптоми и начин на протичане на заболяването. Но все пак апелира да се проследява функцията на щитовидната жлеза, тъй като при COVID инфекция се наблюдава нарушаване на автоимунния процес.

"При автоимунитет имунната система е толкова агресивна, че дори се обръща срещу собственото тяло. Обикновено тези хора пък по-рядко боледуват от инфекции, така че при определени случаи благодарение на тази агресия, особено при жени, е възможно да се изкара по-леко заболяването", каза доцентът.

Но уточни, че е трудно да се прогнозира как автоимунните заболявания биха се държали при подобен инфекциозен нарушител.

"Много вирусни инфекции отключват именно автоимунни заболявания и аз мисля, че настоящият вирус също би могъл да има този ефект, или да обостря автоимунното заболяване. Хората с автоимунитет трябва да бъдат с повишено внимание спрямо тази инфекция", допълни доц. Михайлова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up