Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Петър Велков: Налагането на твърди мерки е неизбежно, ако искаме да спасим здравната система

Ние се провалихме като общество да спазваме елементарни мерки. Това коментира пред Нова телевизия математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков. Според него създалата се в момента ситуация с COVID кризата е резултат от комбинация от факти, включително неуспеха на държавата да се справи, безотговорното отношение на хората, липсата на проследяемост на болните и други проблеми.

Поради тази причина Велков е категоричен, че налагането на твърди мерки е неизбежно, поне ако искаме да спасим здравната система, която по думите му изнемогва тотално. Той обърна внимание и на големия брой заразени и починали медици. „Ние губим светила, които с десетилетия няма да можем да възстановим“, заяви математикът. В определени общини и области нямаме лекари, които да лекуват хората от всякакви болести, подчерта той, като изтъкна, че този проблем ще повлияе дългосрочно на вторичната смъртност, която ще се увеличи, както и на достъпа до здравеопазване.

Велков беше категоричен, че все още не сме достигнали до пика на COVID епидемията и че данните, които се съобщават в момента, са ретроспективни.
По думите му в момента България е достигнала пиковата стойност на смъртността в Италия от 27 март, когато тя е била 15,24 на 1 млн. души население, като този мрачен показател у нас е 15,3 към 1 млн.

Според прогнозите на Велков смъртността в България от вируса ще се увеличава и скоро ще надхвърлим 100 смъртни случая, като е въможно те да скочат и до над 200. Проблемът според него е и фактът, че не се знае и колко от нуждаещите се ще имат достъп до болнична помощ. Ако епидемията продължава с тези темпове, според най-оптимистичните прогнози, само в София към януари ще имаме към 4500 смъртни случая.

Той не пропусна да отбележи и големия брой смъртни случаи сред учителите и се обяви за преминаване в дистанционна форма на обучение за 21 дни, което да бъде съпровoдено с адекватни мерки. За добър пример в тази насока Велков даде Финландия, където по думите му има създадена ясна система на проследяване на случаите на COVID.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up