Неделя, Юли 25, 2021
Последвайте ни
Петър Велков: Налагането на твърди мерки е неизбежно, ако искаме да спасим здравната система

Ние се провалихме като общество да спазваме елементарни мерки. Това коментира пред Нова телевизия математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков. Според него създалата се в момента ситуация с COVID кризата е резултат от комбинация от факти, включително неуспеха на държавата да се справи, безотговорното отношение на хората, липсата на проследяемост на болните и други проблеми.

Поради тази причина Велков е категоричен, че налагането на твърди мерки е неизбежно, поне ако искаме да спасим здравната система, която по думите му изнемогва тотално. Той обърна внимание и на големия брой заразени и починали медици. „Ние губим светила, които с десетилетия няма да можем да възстановим“, заяви математикът. В определени общини и области нямаме лекари, които да лекуват хората от всякакви болести, подчерта той, като изтъкна, че този проблем ще повлияе дългосрочно на вторичната смъртност, която ще се увеличи, както и на достъпа до здравеопазване.

Велков беше категоричен, че все още не сме достигнали до пика на COVID епидемията и че данните, които се съобщават в момента, са ретроспективни.
По думите му в момента България е достигнала пиковата стойност на смъртността в Италия от 27 март, когато тя е била 15,24 на 1 млн. души население, като този мрачен показател у нас е 15,3 към 1 млн.

Според прогнозите на Велков смъртността в България от вируса ще се увеличава и скоро ще надхвърлим 100 смъртни случая, като е въможно те да скочат и до над 200. Проблемът според него е и фактът, че не се знае и колко от нуждаещите се ще имат достъп до болнична помощ. Ако епидемията продължава с тези темпове, според най-оптимистичните прогнози, само в София към януари ще имаме към 4500 смъртни случая.

Той не пропусна да отбележи и големия брой смъртни случаи сред учителите и се обяви за преминаване в дистанционна форма на обучение за 21 дни, което да бъде съпровoдено с адекватни мерки. За добър пример в тази насока Велков даде Финландия, където по думите му има създадена ясна система на проследяване на случаите на COVID.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up