Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Д-р Темелкова: Диабет и Covid-19 – притеснения, лечение, насоки

Диабет и Covid-19 – притеснения, лечение и насоки. Плановият прием е прекратен във връзка с пандемията. Какво се случва с болните от диабет? Eндокринологът д-р Наталия Темелкова разяснява пред БНР: "За всички периодът е изпълнен с предизвикателства. Срещата на една епидемия, каквато е захарният диабет, с пандемията Covid във всички случаи ще ни накара да променим малко поведението си и това е категорично наложително."

 

Основното е пациентите и хората да не се страхуват "Защото страхът, паниката и депресията, в която изпадат много хора, в никакъв случай не помагат. Те, разбира се, влияят и на имунитета, влияят на много хормони, на кръвната захар..."

Факти, натрупани за времето на инфекцията с Covid

"Информацията е многопосочна, но е важно да знаем последните данни на Международната диабетна федерация:

-Захарният диабет не увеличава риска от заразяване;
-Захарният диабет е рисков фактор по-скоро за по-бърза прогресия, по-тежко протичане и малко по-неприятен изход. Т.е. хората с диабет имат същия риск от заразяване, както здравите хора.
-Проблемът на пациентите с диабет е, че те обикновено са с много други болести. Много рядко един човек е болен само от диабет. Най-често той е с наднормено тегло, с хипертония или друго сърдечно-съдово заболяване, напредването на възрастта... все рискови фактори, които водят до по-бърза прогресия и по-тежко протичане. Но диабетът не прави хората по-боледуващи. Възможностите да се справим с това са като на хората без диабет. Основна е ролята да не се заразим. Т.е. да се носят маските категорично и правилно, да се спазва дистанция, да се спазва хигиената.

Много е важно е да не се прекъсва лечението за диабет. Един от проблемите на предходната изолация беше, че хората не смееха да отидат на лекар, да се покажат... Има неща, които пациентите сами могат да направят.

Те трябва по-често да си следят кръвната захар, когато са по-изолирани;
По-добре е да си намалят социалните контакти;
Могат да избягват излишни пътувания и срещи. Но това не означава, че не могат да се разхождат и да си запазят физическата активност – обездвижването е един от факторите, които влошават диабета;
Да се хранят пълноценно, да подбират подходящите храни и да си спазват дори по-добре режима, отколкото в обичайното ежедневие;
Редовен прием на лекарства. Редовен контрол;
Вниманието, ако се появи проблем, да се потърси лекар – по телефона или лично с подходящи защитни средства.
Няма разлика между пациентите тип 1 и тип 2. Хората с тип 1, задължително на инсулиново лечение, са с по-лабилен диабет и се изисква по-щателен контрол и по-голяма грижа. От друга страна, това са и по-обучените пациенти. Така че при тях съобразяването трябва да е малко повече от гледна точка на риска на настъпваща по-остра кетоацидоза, но няма някаква значима разлика.

Всички хора с диабет трябва да са по-бдителни към себе си. Защото един от симптомите е – рязко и немотивирано се променя кръвната захар преди започването на инфекцията. Но не всяко покачване на кръвната захар е непременно инфекция.

Важно е по никакъв начин комплексното лечение на диабета и терапията за съпътстващите болести да не бъдат нарушени, обобщава д-р Темелкова.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up