Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Борисов с опасения за бързите антигенни тестове

Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински протокол, единни бързи тестове и солидарност между държавите от ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов във включването си през фейсбук преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък вечер.

 

„ Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации. В този момент това, което най-много ме притеснява е, че това са ваксини на стойност 300 млн. евро, а те трябва да се съхраняват по определен начин. Договорите не дават възможност да се препродават на други страни“, каза Борисов и посочи, че има "много лош опит" с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов, заради внесените от Турция ваксини.

"Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители", заявява премиерът.

По думите му за ваксини България трябва да плати около 300 млн. евро. При покупката им обаче имало много неясноти. Борисов посочва, че се говори за общо 11 вида ваксини.

Според премиера в един момент може да се окаже, че държавата е платила 300 млн. евро за ваксини, а има само 300 хил. желаещи да се ваксинират. Освен това компаниите-производители нямало да носят отговорност за евентуални проблеми с ваксините. Така отговорността щяла да се насочи към съответната държава, която ги прилага.

"Много ясно трябва да се определи колко ще са ни ваксините, колко хора ще искат да се ваксинират, защото на на подобни големи стойности медицински препарати след това ще се търси и и отговорност пред тези, които ги закупуват. Затова ще настоявам министърът на здравеопазването да говори с държавния обвинител и много внимателно да преценяваме какви са ни възможностите", заявява Борисов.

Той допълва, че има опасения и за бързите антигенни тестове: "Дублирането им с писиарите. Ми ако единият даде отрицателен, а другият – положителен? Това също би могло да възникнат проблеми с гражданското общество защо се карантинирали или не някой".

Ваксина може да има най-рано следващата пролет, заяви още Борисов. Според това значи, че дотогава трябва да се спазват мерки, защото кризата с коронавируса ще продължи.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up