Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Докато тестове като RT-PCR изискват сложно лабораторно оборудване за откриване на генетичния материал на вируса , антигенните тестове предлагат перспектива за резултат в рамките на минути без специално оборудване.
Скоростта е ключова
С размер и форма на кредитната карта, тестовете използват хартиена лента, съдържаща коронавирусни антитела, които реагират, когато докоснат протеина на вируса, подобно на начинът, по който домашният тест за бременност реагира на хормони.


Въпреки това, след тестовете за антиген може да се наложи допълнително потвърждение чрез PCR тест, особено ако човек тества отрицателно, но изглежда, че има симптоми.
Според Световната здравна организация, антигенните тестове могат да се използват за откриване на COVID-19 в региони, където има недостиг на PCR тестове, или когато резултатите отнемат твърде много време.
Те биха могли да изиграят роля за спиране на втората вирусна вълна в страни като Франция и Великобритания, където търсенето на тестове е нараснало и резултатите се предоставят с голямо закъснение.
Междувременно  СЗО обяви, в края на миналия месец, че около 120 милиона антигенни теста ще бъдат на разположение за по-бедните страни на цена от 5 долара .
Според тях 600 милиона долара ще позволят на страните с ниски и средни доходи да запълнят големите пропуски при тестването.
Точност


Точността варира при различните модели и затова СЗО е задала минимален праг на точност от 80 процента - това е вероятността тестът да върне положителен резултат, ако човек е заразен.
Отрицателните резултати би трябвало да са верни поне 97 процента.
Това е важно за да се уточни, че други вирусни заболявания, като сезонен грип, не са свързани със случаите на COVID-19.
Полезност
Полезността им също варира значително във времето. Те са най-добри в случаи, когато човек има много вируси в носната си кухина , когато е и най-заразен.
"Бързите антигенни тестове се представят най-добре, когато човекът се тества в ранните стадии на инфекция с SARS-CoV-2, когато вирусният товар е най-висок, казват от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ.
Според СЗО тестовете трябва да се прилагат "в рамките на първите 5-7 дни след появата на симптомите".

Източник: medicalexpress.com

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up