Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Бонуси от 100 000лв. на месец – не в болниците, в министерството

На всяко тримесечие всички държавни служители имат право на бонуси за постигнати резултати. Тази година, заради пандемията, тримесечията започнаха от второ през първото бонусите бяха забранени, заради съпричастност и желанието на премиера да се икономисват средства в бюджета. Икономиите и съпричастността приключиха с март, а за април, май и юни в Министерство на здравеопазването са раздадени 316 хил. лв. Сумата е разпределена в 18 дирекции и не включва допълнителните възнаграждения за извънреден или нощен труд, те се заплащат отделно.

По 100 000лв. на месец са определени само за постигнати резултати. Резултати, които за съжаление не са особено видими.
През миналата година, служителите на здравното министерство получиха приблизително същата сума, така че не можем да кажем, че се влияят от пандемията, нуждите на хазната и още по-малко от резултатите, които постигат.

мз

На здравното министерство му отне почти два месеца да ни предостави тази справка, с която обаче не отговори на въпроса ни: Как са разпределени 18 335 между политическия кабинет, Главния държавен здравен инспектор и Главния секретар. И след още един месец, отказа да ни уведоми по претекст, че исканата е информация е лична с нея ще разкрием икономическата единтичност на Главният държавен инспектор.
Според Регламент (ЕС) 2016/679, на който се позовават от министерството:

 lichni danni

Проблемът е, че той не важи в този случай. Първо, защото и заплатата и бонусите на доц. Кунчев, се заплащат от данъкоплатеца и за лични данни би могло да се смята, единствено ако питаме колко джобни му дават от вкъщи преди да тръгне на работа.
И второ, защото доходите да висшите държавни служители са публични данни и се декларират публично всяка година.

Според предоставената ни информация 18хил.лв. са си разделили „Политическия кабинет, Главният секретар и Главният държавен здравен инспектор“
Според закона за държавния служител обаче, членовете на политическите кабинети не са държавни служители и съответно не получават бонуси за постигнати резултати.
„Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Не са държавни служители по смисъла на този закон лицата, които: 1. са еднолични органи или техни заместници; 2. са членове на колегиални органи; 3. са членове на политически кабинети или съветници и експерти към тях, с изключение на ръководителя на звеното за връзки с обществеността;“
Така че 18хил. остават в единият случай за доц. Кунчев, а в другия за него и Главният секретар.


Тази теория на вероятностите нямаше да е нужна, ако от Министерство на здравеопазването и „въпросните трети лица‘ бяха сметнали, че обществото има право да знае колко и за какво им плаща. В интерес на истината е, че очевидно те имат какво да крият и нямат с какво да се гордеят, затова и не разполагаме с точна, официална информация.
Защо е важно
Освен чисто моралните и законовите задължения на висшите държавни чиновници към обществото, трябва да се обърне внимание и на друго.
В средата на този месец болницата в Златоград обяви дарителка кампания за боб, леща, материали за отопление, а през май се похвали, че е спечелила проект за 9 хиляди лева за борба с Ковид. 9 хиляди лева, са по-малко от 10% от месечния бонус на здравното министерство. За това колко точно са бонусите на доц. Кунчев не е важно. Важното е, че ги е получил заобикаляйки Covid отделенията и това важи за цялото ведомство.
Важното е, че днес се търсят доброволци за РЗИ, но няма желаещи от администрацията и докато лекарите изнемогват, там живота продължава – чанта до чанта, крак върху крак.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up