Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Проучванията на рака са поредната жертва коронавируса

Пандемията е причинила безпрецедентни смущения в клиничните проучвания на рака. Докато броят на жертвите от коронавируса нараства, шотландката Карен Хилтън, Шотландия, вижда себе си и другите, борещи се с рака, като „странични жертви“.
48-годишната Хилтън е била диагностицирана с агресивна форма на рак на гърдата преди четири години. След двойна мастектомия, отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби, които също са били изложени на риск от рак поради наличие на BRCA1 генна мутация и множество цикли на химиотерапия, Хилтън вижда, че възможностите й за лечение намаляват.

През март лекарите прогнозирали за нея от 6 до 12 месеца живот. Все още получавайки химиотерапия, тя не е търсила да се включи в клинично изпитване в разгара на пандемията. Но тъй като блокиранията се завръщат, тя се страхува, че това може да изпари шансовете й да се включи в клинични изпитвания, които могат да ѝ помогнат и да удължат живота ѝ.
„Имаме чувството, че два пъти сме били ограбени от живота“, споделя тя по телефона пред NBC News.

Пандемията е причинила безпрецедентни смущения в медицинските изследвания за потенциално животоспасяващи лечения на рак. Изследователските проекти са отложени, учените трябва да предоговарят договорите за финансиране, а благотворителните организации за борба с рака са изправени пред огромни икономически предизвикателства. Въпреки, че някои проучвания се нормализират, експертите предупреждават, че изследванията на рака ще бъдат дългосрочна жертва на вируса.

Проучванията за рак не са лесни и през най-добрите времена, тъй като кандидатите трябва да отговарят на определени критерии, каза онкологът д-р Olga Oikonomidou от Центъра за изследване на рака в Университета в Единбург, Великобритания. Експерименталните лечения не осигуряват гаранции за дълголетие или излекуване и дори могат да причинят повече нежелани реакции.
„Но това е надежда и е допълнителна възможност“, каза Oikonomidou, която е лекар на Хилтън.
Докато лекарите правят всичко възможно, за да вкарат пациентите в подходящи проучвания, допълнителните ограничения за пътуване или други фактори, свързани с пандемията, правят страховете на пациенти като Хилтън основателни, добави тя.

След като току-що е била омъжена през лятото - церемонията, за което също е била отлагана три пъти заради пандемията - и със син тийнейджър вкъщи, Хилтън казва, че всеки ден в повече прекаран със семейството е безценен.
„Тази ситуация ви кара да се чувствате отстранени и пренебрегнати“, казва тя. „Трябва да работим едновременно за всички заболявания и те трябва да получават един и същи приоритет.“

Ракът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб, като причинява смъртта на около 9,6 милиона души през 2018 г., според Международната агенция за изследване на рака. Докато лечението на болестта се е подобрило в страни с високи доходи, като Великобритания, експертите казват, че има още много за учене.

През март, когато Европа и Съединените щати бяха поразени от пандемията, проучване на Института за изследване на рака в Ню Йорк установи, че само около 14% от клиничните изпитвания набират нови пациенти на обичайните нива. Най-малко 200 интервенционнални онкологични проучвания, регистрирани в глобалната база данни на Националните институти по здравеопазване на САЩ, са преустановени между средата на март и началото на април, установява проучването.

Водещият автор на изследването Samik Upadhaya заявява, че са били засегнати и вече записани пациенти.
„Близо 60 процента от анкетираните от нас изследователи съобщават, че пандемията е оказала умерено или силно въздействие при забавяне или отмяна на посещенията на пациенти, участващи в тези проучвания“, каза той. „Има значително забавяне и дори прекъсване по отношение на събирането на важни данни за пациентите.“

Ще бъде много трудно да се измери въздействието, които тези нарушения ще окажат върху напредъка на медицината и върху живота на пациентите в месеците и годините напред, каза Ian Walker, директор на изследователската дейност в благотворителната организация Cancer Research U.K.
Ефектите ще бъдат „значителни“ и „несъмнено ще ни върнат назад“, казва той.

David Cameron, професор по медицинска онкология, специализиран в рака на гърдата в Университета в Единбург, изпитва проблема от първа ръка с европейско проучване, което беше принудено да спре набирането на пациенти за около шест месеца, след налагането на блокада през март.
Проучването, наречено Aurora, има за цел да помогне да се осигурят по-добри лечения за метастатичен рак на гърдата. То включва тестове на пациенти, които се нуждаят от сътрудничество на болничните отделения и университета. Последните обаче са били или претоварени от пациенти с коронавирус, или просто са спрели работа, казва той.
"Въпросът не е само в онкологичните отделения", казва Cameron. "Сложността на съвременните проучвания означава, че всъщност имате нужда от цялата здравна система, за да ги проведете."
Много лекари и медицински персонал в Обединеното кралство, както и в други страни, бяха пренасочени да помагат на първа линия по време на пика на пандемията или бяха насочени към изследване на коронавируса, казва David Sebag-Montefiore, клиничен директор в Центъра за изследване на рака в Лийдс.
„В действителност трябваше да реагираме на безпрецедентен набор от обстоятелства. Очевидно поради извънредна ситуация на Ковид това беше критично важно да се направи.“

Преди всичко трябва да се има предвид рискът от излагане на уязвими пациенти с рак на коронавирус по време на посещения в здравни заведения, добавя той.
„Трябваше да преценим ... къде балансът между безопасност и риска при лечението“, каза той. "Ясно е, че невъзможността да се лекува рака, всъщност може да има много, много тежки последици за пациентите."

По подобен начин, казва Cameron, едно от неговите проучвания за рак на гърдата успя да продължи въпреки пандемията. Това беше просто въпрос на адаптиране на практиките към ограниченията на вируса.
„Нека бъдем креативни, без да променяме качеството на това, което правим“, каза той, посочвайки примера с приемането на телемедицина за консултации, които преди това бяха правени лично.

В Университета в Единбург Carsten Hansen работи с екип от изследователи в лаборатория, за да идентифицира вариации на мезотелиома - рак в белите дробове, причинен от излагане на азбест, който може да убие пациентите в рамките на една година след поставяне на диагнозата - с цел разработване на целенасочено лечение.
В средата на март, когато страната е била блокирана, Hansen и екипът му се опитали да запазят проучването вършейки каквото е възможно дистанционно.
Някои страни като Южна Корея и Япония позволяват изследванията в лабораториите да продължат.
Въпреки, че той се е върнал в лабораторията от средата на юли, екипът му трябва да работи на ротационен принцип, тъй като има изискване за социалното дистанциране, според което съоръженията могат да работят до 50 процента от капацитета.
„Очевидно е огромно предизвикателство“, казва той за въздействието върху сътрудничеството и обучението в лабораторията. „Това, разбира се, оказва влияние и върху това как можем да продължим проекта напред.“
Проектът трябваше да приключи през 2022 г., но различните закъснения, причинени от пандемията, принудили Hansen да се обърне към спонсорите, финансиращи работата и да поиска гъвкави плащания, за да може да бъде удължен срока.

Финансирането на научните изследвания в по-широк план обаче, изглежда по-малко сигурно, тъй като медицинските благотворителни организации отменят набирането на средства и икономическите трудности водят до по-малко дарения.

В Обединеното кралство се очаква благотворителните организации за рак, които финансират над половината от провежданите изследвания, да отбележат спад на вноските за научни изследвания с 216 милиона долара през следващата година, заяви Националният институт за изследване на рака, а Американското онкологично дружество отправи апел за дарения.

„Това несъмнено ще забави откриването на нови терапии и несъмнено е оказало наистина значително въздействие върху пациентите с рак“, каза Walker от Центъра за проучване на рака.
Вече на всеки два смъртни случаи, причинени от коронавирус в Съединените щати, още един човек е починал поради огромното въздействие на пандемията върху системата на здравеопазването, според скорошно проучване в Journal of the American Medical Association.

Авторът на изследването, д-р Steven Woolf, заяви, че очаква подобни смъртни случаи, в резултат на нарушени медицински тестове и лечение, да продължават години напред.

Cameron се съгласява и добавя, че публичните средства, идващи от правителствата, които изпадат във все по-големи парични затруднения трябва да бъдат подкрепени, тъй като много подобрения в лечението не идват изключително и само от бизнеса.
„Очевидно имаме още много работа и много неща, които тепърва ще открием“, каза той.

Дали обаче различните сектори ще се обединят и ще предложат необходимото финансиране за нови изследвания в света след пандемията е въпрос, който засяга пациенти като Хилтън.
„Ако целият свят се обедини, заради Ковид, тогава не може ли да се направи същото за рака и да спре тази толкова изтощителна болест?“ - казва Хилтън.
Източник: NBC News

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up