Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Смехо-мерки и полoвинчати решения – защо обществото не вярва на властта

Последното решение на експертния съвет, което ще наложи задължително носене на маски на открито, може и да има научна обоснованост, но пък е лишено от всякаква логика. През пролетта тази мярка беше неколкократно въвеждана и отменяна „ докато се постигне обществен консенсус“. Обществен консенсус няма, обществото всъщност е във война на мнението, която според управляващите е продиктувана от група в лекарското съсловие, силно критична към управляващите кризата.


Кой е виновен за липсата на доверие
Истината е, че ако обществото имаше доверие на Щаба и правителството, другите гласове щяха да заглъхнат, но вместо това те имат все повече съмишленици и все повече хора подлагат на съмнение официалните решения.
Причините са много, грешките още повече.
Невъможността отговорните институции да излъчат еднозначно послание, което да обоснове действията и решенията им изобщо не приключва с въпроса – трябва ли да се носят маски на открито.
Дори затварянето на държавата през март при доста нисък брой заразени да е ограничило разпространението на заразата и да е дало време за реакция, остава въпросът е как беше използвано това време и беше ли преекспониран страхът на хората, страх създаден от същите тези институции. Полевите болници са само един пример, а супер линейката, която транспортираше болен от летището – друг. Примерите за абсолютно необосновани действия от страна на Щаба в началото на пандемията са много. Непремерените им изказвания също.
„Ако на възрастните хора им дадем маски и им кажем „излезте навън“, това означава да ги обречем на смърт“. – е изказване на ръководителя на НОЩ през март.
Факт е, че липсата на последователни действия, заедно с липсата на план, инвалидизираната им комуникационна стратегия доведоха срив в общественото доверие през пролетта.
Как беше използвано времето
Когато през април, беше отменено решението да се носят маски на открито главният държавен здравен инспектор каза:
„Вървим към леко отпускане на мерките“, разкри доц. Кунчев и сподели, че може скоро да бъде вдигната забраната за посещение на градинки и паркове, но за да стане това налице трябва да са „две неща – тенденция към задържане и намаляване на болестта и да има възможност за контрол“. „Ако видим, че младежи се събират по 15-16 да пият бира в градинките, ще дадем назад веднага“ – 21.04
Контрол, нямаше. И въпросът не е дали е било необходимо да се спазва дистанция на открито, а защити ли Щабът собствените си намерения и ако не е, защо не ги защитил? Ако всичките мерки, изолации и страхове, бяха за да се запазят здравето и животът на хората, защо „Омм – позицията “ на премиера стана водеща и кой кого и какво се пазеше всъщност.
От друга страна, летните действия на отговорните институции се ограничиха до това да се открият допълнителни лаборатории и да се направят безкрайно много пъти едни и същи констатации: че има достатъчно легла, но няма специалисти и че се очаква ръст на заразените през есента.
Есента дойде, а ние сме в приказката за лъжливото овчарче, не „заради публичните изяви на някои колеги“, а заради действията и бездействията на отговорните лица. Ръстът на заболелите идва с въпроси, като :
Защо PCR тестовете не са безплатни, поне за хората, на които им предстои хоспитализация?
Защо пациенти се размятат от болница в болница, докато се намери място за тях?
Каква е ролята на личния лекар и какъв е пътя на PCR теста
Защо има лимит на тестовете, дори в области където е установено огнище – като например Благоевград?
Колко пациенти са лекувани с плазма извън ВМА, защо донори се търсят за всеки пациент по отделно има ли изготвен протокол за това лечение и кога е изготвен?
И не на последно място на кого ще помогнат маските на открито?


Според СЗО широката публика трябва да носи маски в условия, където не е възможно да се поддържа поне 1 метър дистанция от другите. Като помещения на закрито, които са претъпкани и имат лоша вентилация, обществен транспорт и места с висока гъстота на населението.
Ако в началото на пролетта въпросът беше от къде да си купим маски, сега този въпрос не е на дневен ред. За сметка на това една хирургическа маска, на дребно, струва около 1лв. и може да се носи само няколко часа. Затова за много хора остава варианта – маска от плат. Към тях обаче има много изисквания и слагането на шал или кърпа, както е допустимо в досегашните заповеди е на практика безполезно. Безполезни са и повечето Fashion маски, ако не са направени от поне три слоя плат и то различен плат.
Истината е, че носенето на маски е от полза само за тези, които имат възможност да си сменяват хирургическата маска през 3 часа, носят медицински маски или са се снабдили с правилно ушита маска от плат, която и поддържат правилно. Но нито една от тези маски не е от полза за тези, които си я свалят преди да влязат в ресторант или дискотека, където , в най-добрият случай масите са на 1,5 м. една от друга и ако ще говорим за наука – добре климатизирани .
Излиза, че човек трябва да отиде с маска до дискотеката, където да си я свали, а за съжаление все още не е доказано, че хвърчащите салфетки улавят вируса.
И днес 8 месеца след въвеждането на първите мерки, танцуваме същия танц – една напред, една назад и завъртане – натам, на където гледа Премиера – който сам назначи Щаба, сам отвори дискотеките, нареди да се намали карантината и сега ще определи и кой къде да носи маски.
Така се създават смехомерки, които не е ясно живота и здравето на хората ли пазят и нечий удобен стол. И това е основната причината обществото, все повече, да вярва на всекки страничен довод, само защото не вярва на властта.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 11 месеца
    Защото мерките се налагат от Бойко Борисов а не от щаба затова са лишени от смисъл о обществото не вярва
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up