Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Доц. Веселка Стойнова: Дори половината от жените в риск не правят профилактика за рак на гърдата

„Всяка жена трябва да свикне с мисълта, че за нея е добре да се самопреглежда ежемесечно с цел да се предпази от развитие на рак на гърдата“. Това каза пред БНР доц. Веселка Стойнова, началник на Клиника по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник. „Сред най-важните рискови фактори са наследствените - в семейството по права линия да има друга жена с рак на гърдата или да има предишен рак на гърдата самата жена, след 50 години трябва да се внимава значително, някои генетични мутации, жени при които менструалният цикъл е започнал преди 12 години или е приключил над 55 години, също са в рисковата група“, подчерта още доц. Стойнова.

 

„Важно е в този смисъл при рисковите фактори да се добавят и жени с плътни гърди – с плътна жлезиста тъкан. Тревожен симптом са задебеляване на кожата на гърдата, болка, зачервяване, напипване на бучка, секреция от зърното и тогава се отива при специалист задължително. Иначе менопаузата не оказва влияние като предпоставка за развитите на рак на гърдата“.

За жените над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване - веднъж на две години. За младите момичета се препоръчва ехография, единствено с цел да не се натоварват детеродните функции с рентгеново облъчване. „Но ехографията не може да замести мамографското изследване за жени над 40 години“, категорична е доц. Стойнова.

Вече има и 3D мамография за диагностика, както и магнитен резонанс, който е съвсем безвреден, от гледна точка на това, че няма йонизиращо лъчение.

„Дори половината от жените, които би следвало да извършват профилактика за рак на гърдата у нас, не го правят. За жалост, това е въпрос на личен избор и информираност. Има много какво да се направи в посока да имаме сериозна скринингова програма за ранно откриване на рак на гърдата у нас и да има държавна политика в тази посока. Такава действаща програма всъщност няма, освен една частична, която не е достатъчно всеобхватна и не е достатъчно популярна“, категорична е доц. Стойнова.

Доц. Веселка Стойнова е председател на Дружеството по рентгенология и член на управителния съвет на Българското дружество по Кардио-торакална рентгенология. Участник в многобройни международни конгреси и семинари в областта на Образната диагностика. Специализирала е в Швеция, Унгария, Испания и Холандия. Лектор на курсове от образователните програми Galen и ESOR, към Европейското дружество по Рентгенология - ESR. Носител на наградата „Най-добрите лекари“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Кабакчиев · преди 1 години
    Има не малък брой случаи на СА на гърдата които са рентген негативни. Ролята на мамографията силно се надценява за сметка на мамоехографията.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up