Понеделник, Декември 06, 2021
Follow Us
Доказано: лечебните заведения не могат да източват НЗОК

Широко разпространеното мнение, че лечебните заведения и най-вече болниците източват касата, чрез отчитане на фиктивни дейности се оказа мит. Според данните за извършените плащания от НЗОК, за първите шест месеца от началото на разпространението на коронавируса у нас, лечебните заведения са отчели дейност с около 25% по-малко в сравнение с дейността им преди кризата. Направената икономията позволи на касата да увеличи на цените на дейостите за последните месеци на годината и да започне изплащане на неплатени дейности на болниците от 2015 и 2016 години.

Основна причина за намалената дейност на лечебните заведения е страхът на хората да не се заразят с коронавирус. През март и април роля играе и въведената тогава забрана за планови операции и профилактични дейности.
Ако беше истина, че лечебните заведения могат да отчитат фиктивни прегледи, изследвания и хоспитализации, нямаше да бъде регистрирано такова голямо намаление на обемите.
Общо от началото на март до края на август касата е платила за медицински дейности с над 180 милиона лева по-малко от планираното в бюджета, без да броим резерва, който обичайно се отблокираше в края на лятото. При това, чрез въведената Методика за неблагоприятни условия, НЗОК субсидираше през всеки един от тези шест месеца лечебните заведения, като средно месечно субсидията е в размер на 13% от платените за дейност средства, иначе размерът на икономията щеше да е два пъти по-голям.
Общо от пари за отчетени дейности и субсидии, лечебните заведения са получили за всеки от 6-те месеца 85% от обичайно получаваното заплащане на дейността им. В разгара на епидемията от Ковид, когато нарастват разходите за разделяне на потоците болни, за средства за защита на персонала и за дезинфекция на средата, лечебните заведения не само не са били подкрепени финансово от държавата, но на практика са получили с 15% по-малко, отколкото биха получили, ако нямаше Ковид.

Като мярка за подкрепа в борбата с Ковид, Правителството увеличи с 30% заплатите на почти цялата държавна администрация. Лечебните заведения обаче не могат да увеличат заплатите на лекари, сестри и санитари, ако не се увеличат приходите им, а те както се вижда са намалели. На фона на нарасналите допълнителни разходи, по-логично е да се стигне дори до намаляване на заплатите на медицинския персонал или до натрупване на нови дългове.
Ресторантьорите, хотелиерите, фирмите от транспорта и други, получиха държавна подкрепа по мярката 60/40, която им се осигурява безвъзмездна помощ в размер на 60% от месечните разходи за заплата на персонала, за да не бъдат съкратени работници и служители.
Субсидията по методиката за субсидиране на лечебните заведения, получена през последните 6 месеца се равнява приблизително на 10% от планираните им приходи. Разходите на лечебните заведения за възнаграждения на персонала са около половината от общите им разходи. Следователно ако отнесем получената субсидия към разходите за заплати ще видим, че тя се равнява приблизително на 20% от тези разходи. Сметката е приблизителна и вероятно неточна, но няма грешка в порядъка. Субсидията за лечебните заведения през тези 6 месеца е била в размер средно на около 20% от разходите за заплата, докато на останалите фирми, както беше посочено е в размер на 60% от тези разходи.
Разбира се дейностите на фирмите от различните браншове са много различни, но има и такива, чиято структура на разходите не е много различна от тази на лечебните заведения.
Това е общата картина. В нея има и нюанси. Между губещите има и по-щедро субсидирани от държавата, но за това друг път.
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Преминаващ · преди 1 години
    Тотално невярна констатация! Болниците, които източват касата, не само не отчетоха спад, а някои дори и ръст. Всичко това на фона на точно констатираното отдръпване на пациентите от болниците като цяло. Никой обаче не си зададе въпроса, как така еди кой си има ръст? Как се обяснява, на какво се дължи? Жокер - на близки връзки с политици и висш мениджмънт в касата!!!
  • Публикуването на коментара е спряно.
    знаеща · преди 1 години
    има със сигурност поне още два начина ,по който се източва ежедневно касата. и то с мого ,много пари. инфото е точно.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up