Понеделник, Октомври 26, 2020
Проф. Ангелов: Една война се печели само с единство и с единоначалие

„Хората не спазват мерките и то мерки, които са не толкова затормозяващи - да спазват дистанция и да носят маски на закрито и да използват някакъв вид дезинфекция, да си мият ръцете или дезинфектанти когато няма възможност за това. Много хора загиват, много лекари и сестри си отидоха. Неносенето на маска за мен е прищявка, не е социално отговорно поведение, защото демокрацията, изисква да спазваме правата на всички хора, а едно от основните права на човека е правото му на живот“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия вчера.

„С демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек. Застрашаваме както възрастните хора, които са най-уязвими, така и медиците на първа линия. Вие виждате колко много медици напоследък се позитивират с такъв тест!“, допълни още той.

Здравният министър подчерта, че все още твърденията за коронавируса са много противоречиви. „В света има над 40 хиляди научни публикации свързани с коронавируса за толкова кратко време. Тоест, има твърдения от едната крайност, има твърдения и от другата крайност. Ако някой твърди нещо абсолютно окончателно, то това не е абсолютно вярно, то е с известна доза съмнение в него. Така че, абсолютните твърдения в момента са неверни“, каза проф. Ангелов.

По повод изказването на доц. Мангъров, че Националният оперативен щаб трябва да се закрие, защото твърде много плашел хора, министърът уточни, че вижда с очите си какво се случва във всички лечебни заведения, както болните пациенти, болните лекари, негови близки лекари, които са загубили битката с коронавируса още в самото начало на епидемията. „Не считам, че подобен тип твърдения са плодотворни по отношение на нашето единство с битката, която водим в момента.

Една война се печели само с единство и с единоначалие. Тогава, когато всеки дава различни насоки на действие, всеки, който критикува без да дава градивни предложения, той не е полезен в тази битка“, категоричен беше министър Ангелов.

„В един такъв момент тази инфекция, тази епидемия, изкара на повърхността най-добрите и най-лошите качества на хората. Сега е моментът, когато всеки показва онези неща, които е крил дълбоко в себе си. Не можем да се сърдим за това, че сме различни, трябва да намерим общ език, с който да победим в тази ситуация, това става само с разум и с интелект“, каза още той.

По отношение на решението личните лекари да издават направления за PCR тестове за коронавирус, министърът уточни, че то е било консенсусно. „В момента ние очакваме Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с Лекарския съюз да изработят критерии, по които да се пуска този PCR тест и да се назначава. Тоест, те настояват да изработят тези правила и така е редно. Това е най-съвременното поведение, съсловната организация изработва правила, по които да се работи, правят ги професионалистите, за да може всички лекари да са спокойни, че са взели правилното решение. Ние трябва да бъдем синхронизирани навсякъде. Когато има критерии, когато знаем, че заболеваемостта е около 10 процента от всички изследвани тестове, е съвсем логично да знаем, че такъв ще бъде и нужния брой направления, които да може да издава един общопрактикуващ лекар, съобразно на неговите пациенти“, каза проф. Ангелов, но подчерта, че не се обсъжда лимитиране на тази дейност.

По отношение на отпадането на теста след 14-дневната карантина той заяви, такава е практиката в много държави. „Ние натрупахме достатъчно данни, това решение ще бъде въведено от следващата седмица нормативно, той ще има такава заповед. Всички резултати показват, че след 10-ия, в 12-ия, 14-ия ден могат да бъдат откривани части от вируса, но този човек, който може да позитивира теста не може да бъде заразен. Той не може да бъде опасен за околните му близки хора или с тези, с които се среща“, допълни той.

Министърът отново подчерта, че категорично няма да бъдат въвеждани допълнителни строги мерки, няма да се затварят градове и няма да бъдат спирани децата от училище.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up