Четвъртък, Ноември 26, 2020
По-малко пари за здраве догодина, обеща премиера

460 милиона лева повече са предвидени в бюджета за здравеопазване за 2021 година, обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Габрово през уикенда. Бонусите за медиците от първа линия пък ще се запазят поне още година, допълни той.
Така реално увеличението на парите за здравния сектор догодина ще е по-малко от това в предходните. За тази година ръстът в бюджета – и на здравната каса, и на здравно министерство, беше близо 500 милиона лева, а през 2019 година увеличението спрямо предходната
беше почти 550 милиона лева.

 Трябва да се отбележи и, че от увеличената минимална заплата в бюджета повече средства от здравни осигуровки отколкото предходните години. 

Премиерът обаче обеща поне още една година да има бонуси и за хората на първа линия. "Лекарите, медицинските работници... Само благодарности и това, което сме заложили и за следващите месеци, година поне още минимум ще вървят и тези пари за първа линия, където са 1000 лева", каза Борисов.

Министър-председателят за пореден път обяви, че нови блокади заради КОВИД няма да има. „Да затворим София в пълна карантина –не ни минава и през акъла", каза той. Борисов припомни, че е важно да не се увеличава броят на заразените и апелира към кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. "Затова ние не затваряме нищо, а впрягаме максимално системата на здравеопазването, затова 460 млн. повече в новия бюджет и за здравеопазването сме заделили, за да може да пазим психическото здраве", поясни Борисов.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up