Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Д-р Ненков: „Не е добре политиците да взимат решения за здравеопазването.

„Предполагам, че смесването на симптомите, т.е. болестотворните вируси, които ще ни срещнат, по някакъв начин трябва да се диференцира, да се установи дали това е просто настинка или са начални симптоми на коронавирус“. Това коментира пред БНТ анестезиологът д-р Мирослав Ненков във връзка със започващия есенно-зимен период, в който се очаква активизирането на грипните вируси в условията на COVID-епидемия.

Той отбеляза, че елементарните мерки – спазването на дистанция и стриктното носене на маска, което не затруднява никого, ще предпазят хората дори от по-леките вирусни инфекции, които предстои да дойдат през този сезон.

Нуждата от носене на маски пък д-р Ненков илюстрира така: „Вчера се качих в метрото, там социалната дистанция беше сведена до около педя от глава до глава, имаше един безсмъртен човек, който беше може би към 70-годишен и въобще нямаше маска, и две дечица – тийнейджъри, които въобще нямаха маски. Тийнейджърите, нормално протестиращи срещу всякакви правила, ги разбирам. Човечеца, който се беше наврял в метрото без маска, не го разбирам. В крайна сметка всеки носи отговорност за своето поведение, но този човек в метрото ако носеше коронавирус със себе си, тези двете деца щеше да ги зарази. Те като се приберат вкъщи, ще заразят бабите си и някоя от тези баби ще влезе в статистиката за хора, умрели от коронавирус“.

Д-р Ненков отбеляза още, че ако спазваме само тези прости правила, въобще няма да се стигне до затягане на мерките у нас, и изрази недоумение от съпротивата срещу носенето на маски. Анестезиологът наблегна особено на разнопосочното говорене от страна на лекари по темата. „Професионални лекари говорят глупотевини по тази тема, което не е добре. Не е добре за нашата гилдия, показвайки разединение, не е добре и за обществото, защото хора със специфична професия като нашата казват различни неща“, коментира той.

Д-р Ненков посочи още, че заради спецификата на инфекциозните отделения и премоделирането им напрежението в тези структури е по-високо и персоналът е много по-натоварен. Не оправда обаче медиците, които отказват да работят в COVID-отделения. „Това с отказването аз не го разбирам – това е част от професията. Ако някой го е страх да работи с коронавирус, по-добре въобще да излезе от професията. Част от професията е да се заразиш с хепатит В, част от професията е някой да ти повърне в джоба – това е част от нещата. Ако не си способен да поемеш такива неща, трябва да работиш нещо друго“, смята лекарят.

Той отхвърли категорично спекулациите, че се предлагат средства, за да бъде записан починал от друго заболяване като починал от коронавирус. „Първо, кой е този, дето ще ги предложи парите. Второ – откъде ще ги вземе тези пари. И най-важния въпрос – защо? Защо някой ще предложи на някого пари, за да бъде записан, че е умрял от коронавирус? Каква е логиката?“, попита анестезиологът.

Запитан дали си спомня аплодисментите на хората към лекарите в началото на коронакризата, д-р Ненков каза, че те са били плод на напрежението около ситуацията и категорично заяви: „Всъщност хората дълбоко не ни вярват“.

На финала д-р Мирослав Ненков отбеляза, че в цялата пандемия има много политика, и заяви: „Не е добре политиците да взимат решения в една такава строго специфична област, каквато е здравеопазването. В случая в нашата страна виждаме как политическите решения доведоха до това нашата система да се превърне в търговия“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up