Сряда, Октомври 21, 2020
Агенцията за хора с увреждания се отлага

Създаването на Агенцията за хората с увреждания се отлага с една година – до края на 2021 г. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. Отлагането е регламентирано в проект за промени в Закона за хората с увреждания. „Има нужда да обсъдим структурата и мястото на агенцията - дали да е агенция или комисия към МС.

Нека не прибързваме с едно толкова важно решение, защото се очаква новата институция, която ще е координатор и същевременно ще отговаря за по-ефективното разпределение на политиките за изхрачването на толкова много ресурс", обясни Деница Сачева. Според нея промените в Закона за хората с увреждания ще позволят на уязвимите групи да получават финансовата си подкрепа много по-бързо и няма повод за притеснения. Проектът предвижда индивидуалната оценка за хората с увреждания да отпадане за получаване на месечна финансова подкрепа и балнеолечение.

Целта е да процедурата да се олекоти, както за хората, така и за служителите от дирекциите за социално подпомагане. „Отпада само това, което е излишно, и което забавя процеса с един месец", увери Сачева. При новия вариант хората с увреждания ще получават парите си след две седмици.

Индивидуалната оценка остава в сила за личната помощ, социалните услуги, за закупуването на МПС, както и за помощта за преустройство на жилища или работно място. Проектът предвижда и изграждане центрове за защитена заетост за лица с интелектуални затруднения. Те ще бъдат звена към Агенцията за хората с увреждания, където ще се извършва трудово терапевтична и социална дейност, съобщи още Сачева.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up