Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Здравни парадокси: НЗОК поема само една трета от стойността на жизненоважна медицинска храна

Здравната каса поема едва една трета от стойността на медицинска храна, която е жизненоважна за млад мъж, прекарал тежка операция с пълна резекция на тънките черва и част от дебелото черво поради мезентериална тромбоза. За това алармира пред bTV пациентът Делян Митрев от Пловдив, който очаква трансплантация на тънки черва във Великобритания, но поради неуредици и промени в нормативната уредба е принуден сам и с помощта на близки да се справя с един почти непосилен проблем – да си осигурява всеки месец по 3500 лв. за медицинската храна, вливана интравенозно, и за допълнителните добавки, без които не може да живее.

 По думите на Делян Митрев преди време касата е поемала изцяло стойността на храната, но от 2018 г. насам тя заплаща само 1000 лв., което на практика означава, че болните трябва да се хранят само 10-12 дни в месеца.

Младият мъж е категоричен, че НЗОК, както и всички други институции са сезирани за проблема му от доста време, но реакция няма. Той благодари на екипа, който го е спасил – проф. Юлиянов, доц. Димов и д-р Марияна Симеонова, но признава, че трудностите, с които се е сблъсква след тези три животоспасяващи интервенции, са неимоверно тежки за него и семейството му.

„Касата заплаща този вид храна на едни и съща цена за всички пациенти на база на проведено договаряне, така както заплаща и медицинските инструменти и лекарства. В случая обаче, тъй като състоянието на момчето е специфично, се включват надграждащо и други тип медикаменти, които касата не заплаща. В случая по заявка на лекуващ лекар може това да се изиска от касата, като се представи иск за включването им“, коментира пред bTV зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. По думите й решението на проблема в този случай може да бъде финализирано в рамките на един месец.

Засега обаче това не се случва. Делян Митрев чака от март отговор от институциите и няма сигнал от тях, че проблемът му е на път да се реши.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up