Понеделник, Октомври 26, 2020
16 болници са получили допълнителна субсидия за юни

Във връзка с въведеното извънредното положение, НС на НЗОК прие Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Съгласно тази методика всяко лечебно заведение, което по време на извънредното положение е отчело дейност за по-малко от 85% от обичайната преди това, има право да получи допълваща субсидия до въпросните 85 %. Почти всички лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска и дентална помощ се възползваха от тези средства през пролетта и лятото, а голямата част от тях продължават да получават пари по методиката.

Извън тази допълваща субсидия до 85%, Методиката разписва и възможност за изплащане на допълнителна субсидия, за което лечебните заведения трябва да предоставят справка за действително извършени разходи. Такава субсидия, обаче се изплаща само на болниците. Останалите лечебни заведения имат право само на 85%.
От тази възможност през месец юни с се възползвали 16 болници, които са получили от НЗОК допълнително общо малко над 4 милиона лева допълнително за месец юни. Най-много от всички е взела столичната болница Пирогов – 1 милион и 150 хиляди лева. Ето и пълният списък на получилите държавна субсидия болници:
МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов АД гр. Велико Търново 281 691 лева
МБАЛ Света Петка АД гр. Видин 103 556 лева
МБАЛ Д-р Никола Василев АД гр. Кюстендил 105 861 лева
МБАЛ Пазарджик АД гр. Пазарджик 261 282 лева
СБАЛББ Перник ЕООД гр. Перник 15 709 лева
УМБАЛ Д-р Г. Странски ЕАД гр. Плевен 197 971 лева
МБАЛ Силистра АД гр. Силистра 21 821 лева
МБАЛ Д-р Иван Селимински АД гр. Сливен 256 442 лева
МБАЛ Д-р Братан Шукеров АД гр. Смолян 74 397 лева
МБАЛ Св. Анна АД гр. София 517 652 лева
УМБАЛ Царица Йоанна Исул ЕАД гр. София 113 056 лева
УМБАЛСМ Н.И. Пирогов ЕАД гр. София 1 151 319 лева
МБАЛ НКБ ЕАД гр. София 234 339 лева
Болница Лозенец гр. София 173 659 лева
ВМА гр. София 431 233 лева
МБАЛ Шумен АД гр. Шумен 108 171 лева

Прави впечатление, че всички болници получили тази допълнителна субсидия са до една държавни болници. Тъй като методиката, досежно тази субсидия не прави разлика между държавни, частни и общински болници, това, че всички получили субсидия са държавни, вероятно е някакво съвпадение. Нямаме информация дали други освен посочените болници са кандидатствали за допълнителни средства и дали изобщо са имали възможност да го направят?
В случая не се констатира нарушение на Методиката, но е редно да се запитаме дали самата Методика и изплащането на субсидии не нарушава Закона за защита на конкуренцията и дали не представлява непозволена държавна помощ? Резонен е и въпросът защо такава възможност за допълнителна субсидия е отредена само за болниците, а не за всички лечебни заведения?
Във всички случаи обаче е ясно, че с получаването на държавна помощ тези болниците са получили и конкурентно предимство пред онези, които не са получили такава. Дали това е редно всеки сам може да прецени.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up