Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Доника Костадинова: Маските ще разрушат много детски психики

Доника Костадинова работи като ресурсен учител в 60-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , гр. София. Има вече над 3 години учителски стаж, но опитът и е много по- голям, тъй като е майка на две момчета, а именно малкият и син е причина аз да смени професията си и да се преквалифицирам в специален педагог. С нея разговаряме за изискването децата да носят предпазни маски в училище, за ползите и последствията от това. Както и за ситуацията, в която се намират децата със специални потребности, за които не са направени изключения.

 

Г-жо Костадинова, родителите днес протестират срещу въведените противоепидемични мерки в училищата. Задължително е носенето на маски в междучасията, а при симптоми децата ще се изолират в „изолатори“ до пристигането на родителите. Вие като специалист в областта смятате ли, че мерките въведени от МЗ и МОН са необходими? Достатъчно ли е носенето на маски в междучасията за да се гарантира сигурността на децата ?

Живеем в такива динамични времена, че човек не може да каже какво е достатъчно и какво не. И да, децата в междучасията в училище ще носят маски, но след училище, когато отново са заедно и глава до глава без маски – питам се какъв е смисълът ? Ще стане така, че ще те е страх да се закашляш, да кихнеш и тн., за да не те обявят от болен от Ковид …а може да е една проста алергия.

Какво е мнението Ви като родител? Какви са недостатъците на тези мерки, според Вас? Има ли алтернативен вариант? Какво притеснява родителите?

За недостатъци…не мога да дам мнение. Родителите са притеснени, защото при всяко едно кихане, те ще трябва да прибират детето си от училище или градина. Учителски синдикат предлагаше глоби от 1000лв, което за мен е безсмислено. Особено при разстоянията в София. Бяха направени замервания за издишвания въглероден диоксид, който е опасен за децата и е в пъти над нормата. А с маска, децата си го вдишват отново.

До каква степен изобщо са приложими въведените ограничения? По време на междучасията децата обикновено са на открито, хранят се, консумират напитки, какво е мястото на маската в тези моменти и възможен ли е контрол? 

 Като родител мнението ми е, че специално за децата смисъл от носене на маски не виждам. Маските се слагат къде ли не, пипат се с мръсни ръце. А не е ли смисълът да са стерилни и чисти, за да предпазват?

Помислено ли е за децата със специални потребности? Как ще е впишат те в тази нова училищна среда, с нови правила и ограничения? И как според вас ще им се отрази. ?

Много деца със специални потребности са свръхсензитивни и не могат да търпят маски или каквото и да било предпазно средство. Много родители са притеснени за здравето на децата си, особено хронично болните… Всъщност, не знам колко човешки живота ще спасят маските. Мога да заявя едно категорично – ще разрушат много детски психики. Къса ми се сърцето, когато видя плачещо дете, изпаднало в паника, че си е забравило маската…А училището няма възможност да осигури предпазни средства за всички. 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up