Понеделник, Декември 06, 2021
Follow Us
Урсула фон дер Лайен: Ще предложа създаването на Европейска агенция за биомедицински изследвания

През следвашата година ЕК ще свика Глобална здравна среща, която ще се проведе в Италия. На нея ще бъдат обсъдени най-важните здравни проблеми на ЕС. Това обяви в първата си годишна реч за дейността на Европейската комисия председателката й Урсула фон дел Лайен, цитирана от пресслужбата на ЕК.

 

Тя се обяви за повече разходи за здравеопазване и научноизследователска дейност и съобщи, че ще предложи да бъде създадена Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

„Ние ще изградим европейска BARDA - Агенция за напреднали биомедицински изследвания и развитие. Тази нова агенция ще подкрепи нашия капацитет и готовност да реагираме на трансгранични заплахи и извънредни ситуации - независимо дали са от естествен характер ила са провокирани умишлено. Нуждаем се от стратегически запаси, за да се справим със зависимостите по веригата за доставки, особено на фармацевтичните продукти“, каза председателката на ЕК.

Тя бе категорична, че като следваща стъпка трябва да бъде обсъден въпросът за здравните компетенции.

„Мисля, че това е една благородна и спешна задача, която стои пред следващата конференцията за бъдещето на Европа. И тъй като това, което преживяваме, е глобална криза, трябва да научим глобалните уроци. Ето защо, заедно с министър-председателя на Италия Джузепа Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам Глобална среща на високо равнище за здравето през следващата година в Италия“, поясни Урсула фон дел Лайен.

В своята първа годишна реч пред Европейския парламент тя призова да бъде създаден Европейски здравен съюз, а така също подчерта, че ще предложи увиличаване на правомощията на Европейската агенция по лекарствата – EMA и на Европейския център за превенция и контрол на болестите - ECDC.

„Трябва да гарантираме, че новата програма „ЕС за здравеопазване“ ще устои на изпитанията на времето“, канегорична бе председателката на ЕК.

Наред със създаването на Европейски здравен съюз Урсула фон дер Лайен обяви и други важни приоритети на ЕС - намаляване на въглеродните емисии в ЕС с 55% до 2030 г. и приемане на европейски аналог на закона „Магнитски“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up