Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р Михайлова: Всеки преболедувал от Covid носи в кръвта си лекарство

„Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" разказа в интервю за "Преди всички" за това лечение.  "Ние сме гражданска инициатива и създадохме сдружението, за да популяризираме метода. Но тепърва започваме национална информационна кампания, за да знае обществото че има такъм метод и че всеки преболедувал носи в кръвта си лекарство", каза д-р Михайлова пред БНР

Тя подчерта, че Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването са подкрепили идеята.  В момента в болница "Света Анна" има лекар в тежко състояние, за когото се търси плазма.
Отзоваха се няколко души, но при първите двама се оказа, че нямат достатъчно антитела в плазмата си. За да бъде успешно лечението, трябва да има достатъчно антитела.

Първо трябва да се направи тест и в ситуацията в момента самият болен трябва да го финансира. Но много хора, които са преболедували, вече са си направили такива тестове, когато са били в болница. Освен това отворихме фондонабирателна сметка и хора, които искат да подпомогнат цялото лечение, могат да го направят. Тестът е 30 лева, но се касае за три човешки живота, подчерта д-р Михайлова.
Има и условие даряващият плазма да е под 55 години и над 50 килограма. Плазма може да се дари и 2 пъти седмично, обясни експертът.
Д-р Михайлова отбеляза, че у нас 18 000 души вече са прекарали Covid и много от тях биха могли да помогнат, ако дарят плазма.
Тя добави, че по принцип цялото лечение на Covid е експериментално.
Лечението с хиперимунна плазма или Covid плазма се практикува от май. У нас има много лекари, които желаят да се научат да прилагат това лечение. Covid е заболяване, което в момента изучаваме, каза още д-р Михайлова

.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up