Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Проф. Ангелов: Трябва да се стремим ИАМН да бъде максимално изрядна

„Всеки министър има право да избира екипа, с който да работи. Не е необходимо министърът да има мотив, за да смени директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Сигналът не бих казал, че е анонимен, това е сигнал, който дойде по електронната поща. В него имаше изложени притеснителни факти, аз съм длъжен да проверя всеки един от тях“.

 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред БНТ снощи в отговор на въпрос за уволнения шеф на „Медицински надзор“ и подчерта, че не може да приеме твърденията от писмото на Росен Иванов, защото те не са верни.

"Докладът, по желание на ваши колеги вече е публичен. Там може да видите има ли няма ли нарушения. Не мога да приема факта, че трябва да бъдат отпускани по 900 лева на шофьори и т.н. Или пък, че не могат да бъдат събрани вземания от държавата навреме, и че трябва да бъдат отлагани във времето. Не мога да се съглася и с факта, че не съм искал да изслушам господин Иванов. В момента, в който докладът стана факт и имаше входящ номер в министерството той предпочете да излезе в болнични. Дори, нещо притеснително, което мен ме притеснява е в дните, в които той е бил в болничен е посещавал надзора и е подписвал документи. Не мисля, че това е юридически издържано, като изхождаме от факта, че той е юрист. Дори на 8-ми, когато той твърди, че е в болничен е подписал документи, след това има издаден болничен със задна дата. Това са едни притеснителни за мен неща и аз не мога да ги подмина безучастно и без някакви действия от моя страна. Така че, пак казвам, не е въпросът да търсим някаква причина, ние трябва да се стремим тази агенция, която контролира медицинските решения на много места в държавата тя да бъде максимално изрядна. И най-вече нейното ръководство да има нужния административен капацитет, за да се справя с тези решения, каза министър Ангелов.

На въпрос за мерките, които ще се прилагат в училищата срещу COVID проф. Ангелов призна, че мерките са тежки и срещат съпротива от много родители. Единствената им цел обаче по думите му, е да осигурят на децата присъствие в училище. Маските трябва да се носят, за да ограничат разпространението на заразата и това е единственият мотив за прилагането на такава мярка. Той увери, че Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на образованието обсъжда всеки проблем по безопасността в учебните заведения.

Проф. Ангелов каза още, че са взети всички дезинфекционни и предпазни мерки. Що се отнася до възможността даден ученик да има симптоми на COVID-19, докато е в училище, и притесненията на родители, министърът отбеляза, че изолирането му може да продължи не повече от 20-30 минути, докато бъде прибран от близките му.

„Колкото повече хората се срещат, толко възможността за разпространение на заразата е по-голяма. Очакваме повече случаи на COVID през есента, но системата е готова, готови сме с всички възможности за въздействие върху нея, както и за контрол, така че не сме притеснени от това, което предстои. И лекарите, и системата ще ще издържат. „Пак държа да кажа, че лекарите са изключително уморени, и сестрите и санитарите, но те са бойци, за което благодаря на всички за техните усилия“, каза още проф. Ангелов.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up