Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Kонсенсус за детската болница: Събарят старата сграда, ще строят нова за същите пари

В рамките на бюджета, който е разписан по обществената поръчка, ще бъде съборена сградата в двора на Александровска болница, ще се проектира и изгради нова сграда. В същия срок и със същите средства. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след приключването на днешната дискусия за Националната детска болница.

Постигнатият консенсус е резултат от разгорещена дискусия между инженери, архитекти, лекари и граждански сдружения, които обаче бяха единодушни, че детската болница трябва да отговаря на съвременните изисквания и че трябва да бъде спазен срокът на подписания през април договор и да не бъдат давани повече пари.

 

Най-важното беше да намерим пресечната точка за бързото изграждане на националната детска болница. Такова е желанието и очакванията на лекарите. Няма да губим време в никакви други посоки – най-важното е спазването на срока на договора и да не бъде превишена сумата по него, каза още министърът.

Срокът е 42 месеца, а сумата – около 88 млн. лв. без ДДС.

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

Ще бъде създаден и Обществен съвет, който да контролира дейността по израждането на Националната детска болница, припомни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. В него ще влизат представители на националните пациентските организации, експертните съвети от детските специалности, МЗ, НЗОК, БЛС, гражданските организации.

От сдружението „За истинска детска болница“ са поискали в Обществения съвет да влязат 11 техни представители, съветът да е бюджетна организация със собствена администрация и да има последната дума за всяко действие по проекта, но без да е предвидено Съветът да носи отговорност за това.

Това предложение е било категорично отхвърлено от Министерството. По време на дискусията беше предложено в съвета да влязат представители на Камарите на архитектите и инженерите, както и на Българската педиатрична асоциация.

„Общественият съвет ще бъде консултативен орган, членовете му няма да получават възнаграждение, няма да бъде да бъде съставен с постановление. Всички граждански организации ще бъдат представени. Съветът ще наблюдава всички етапи по събарянето, проектирането и строежа на сградата и ще формулира и изразява становища с конструктивни предложения, но той няма да взима ключовите решения във връзка с изграждането на детската болница“, каза министър Ангелов пред медиите.

По време на дискусията се оформиха две становища – че конструкцията на сградата е устойчива и гъвкава и може да бъде използвана, и че е негодна и трябва да бъде съборена.

„Лоша е идеята за реконструкция на сега съществуващата сграда. Работил съм като студент на основите на тази сграда и нямам добре мнение за тях. Това не може да е съвременна болница“, каза д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детската кардиология в НКБ.

„Въпросът е от фундаментална важност, конструкцията е напълно неподходяща, остаряла и непригодна. Като политик и детски лекар обаче съм категоричен, че ако сега тръгнат да се правят конкурси, ще минат още много години и детска болница отново няма да има. Мястото е удачно, не са удачни аргументите, че има и други лекари наоколо, но винаги има гранични случаи, за които е нужно да се правят консултативни екипи. Сградата трябва да се събори. Към националната детска болница трябва да се подходи с максимум прагматичност и минимум лични чувства. Аз обаче съм категоричен, че тя трябва да бъде приоритет на Министерски съвет, а не на МЗ“, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски изрази позицията на Лекарския съюз, според която добрите комуникационни възможности на мястото го правят фаворит, а ако конструкцията е безопасна, тя трябва да се използва.

Доц. Димитър Калайков, зам.-директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“, заяви, че по отношение на мястото и сградата алтернатива няма, а председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ каза, че детската болница е повод за разговор за цялостната реорганизация на детското здравеопазване.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up