Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Къде е анекса към НРД–то?

Изминаха 2 седмици, от датата, на която тържествено бе подписан четвъртия за тази година анекс към НРД 2020-2022. До този момент, обае същият не е обнародван и съответно не е влязъл в сила. Според заявеното на пресконференцията, цените на клиничните пътеки трябва да бъдат увеличени с 20 лв. Цените на прегледите в първичната специализираната извънболнична помощ се увеличават с между 1 и 2 лева.

Касата ще плаща на аптеките с 20 стотинки повече за всяка обработена рецепта. Медико - диагностичните дейности остават на старите цени, защото преди това вече били увеличени. Между другото - увеличението на цените на калпак и по целесъобразност е още една илюстрация на ценообразуването, прилагано от НЗОК, без обосновка и без остойностяване.
Възможна причините все още да не е обнародван анекса към НРД е да няма място в Държавен вестник. Това е малко вероятно, защото през август месец поначало има много по-малко актове за обнародване, защото Народното събрание и съдилищата са във ваканция, а заради отпуските администрацията издава много по-малко нормативни актове.

Другата възможна и по-вероятна причина за липсата на НРД е, че по стара вече традиция той вероятно продължава да се дописва и редактира от НЗОК. Нещо подобно се случи в началото на годината, когато също подписаният в края на декември НРД дълго време не беше обнародван. След обнародването му Управителният съвет на БЛС алармира, че са се появили текстове, които не са присъствали в подписания от тях екземпляр на договора. От Касата се оправдаха, че поправките били технически, но това бе опровергано от БЛС, който посочи, че има нови клинични процедури, което не може да е техническа поправка. Споровете накрая бяха разрешение с подписването на първият анекс към НРД 2020-2022 в края на февруари.
Дали и сега в НЗОК поправят „технически грешки“, ще научим скоро. А може и да не научим. Съмненията засега остават.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up