Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Арсен, живак и сяра съдъражат някои от пестицидите открити в с. Яворово

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово. Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева направиха проверка на място.

 

На две места в Старозагорското село Яворово бяха открити опасни пестициди във вече разрушени сгради, каза министър Емил Димитров:

"Където няма покрив, тече дъжд върху тях и те отиват в почвата - това, което бяха притесненията и на Върховна административна прокуратура, която ни възложиха да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви срокове бихме могли да ги изчистим и да ги изпратим в чужбина за обезвреждане".

 

Експерти от френска фира, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите, днес извършиха проби на място.

Те откриха опасни вещества от 80-те години в опасна близост и до водоизточник.

По първоначални данни, старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години.

Славея Стоянова от Дирекция "Управление на отпадъците" в Екоминистерството обясни:

Има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра".

Близо 10 млн. лева са заделени тази година за унищожаването в чужбина на опасни и негодни за употреба препарати за растителна защита.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Детелина Савова · преди 8 месеца
    А. боклуците от чужбина , които тросят българската природа? Трудно ми е да повярвам че друга европейска страна ще си позволи да внесе и обезвреди бъчгарски боклук!
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up