Понеделник, Март 01, 2021
Д-р Кокалов: Те нямат наяждане. Куп лъжи и измами.

Публикуваме без намеса и коментар изказването на заместник председателя на КНСБ и член на НС на НЗОК на заседанието на съвета на 14 август. Изказването е по повод на изплащането на надлимитната дейност за 2015 и 2016 година и взетото решение проблемът да се прехвърли на Народното събрание.
Проф. Салчев, много преди да дойдеш, тъй като аз съм един от най-старите там, този проблем сме го дъвкали, дъвкали, даже съм предлагал казус по казус да ги разглеждаме и да видим коя е причината.

И да не се връщаме, че докараха там двама адвокати, които ги питах – защо трябва да продължаваме, вие гарантирате ли, че ще спечелим. И те викат – не. Не знам колко пари дадохме на тях. Предлагах много отдавна, имахме казус, в който сме се договаряли с определени болници и това щеше отдавна да свърши. Само че за мен надлимитна дейност, като понятие, няма.
Когато ние сключваме договор за закупуване на услуги, преди плащахме за извършена дейност, сега услуги закупуваме, като купуваме услуги, ние от някого купуваме определен брой услуги на еди каква си цена и утре той няма какво да ми каже – ама аз направих повече услуги, платете ми.
Съжалявам. Това е договор. Какво значи сключвам договор с някого за определени средства да ми направи услуги и той идва утре и ми казва – извинявай, аз съм направил за още 50% отгоре, плати ми ги. Как да му ги платя, като се е подписал?

Аз не мога да разбера какъв е този съд, какви са тези работи, след като става въпрос за договор. Договор между каса, РЗОК и изпълнител, на който му се предлагат определени услуги и той го е сключил, и след това ми претендира, и ходи в съда да му се плаща. Откъде накъде. Или трябва да се махне това, че купуваме услуги и плащаме, вече веднъж плащахме така и знам, че някъде около 300 – 400 млн. лв. отгоре трябваше да даваме, мисля, че по времето на Орешарски беше.
Какво ли не сме ползвали, но те нямат наяждане. Като му кажеш – да, добре, той утре ... преглеждал, едни бяха оперирали цяло Русе от сливици, други не знам си какво. Започват лъжи и измами един куп.
Дайте да се разберем какво значи надлимитна дейност. Няма такова животно за мен – надлимитна дейност при сключен договор и при който някой е отчел над него дейност. Или трябва да бъде вписано в този договор, че може да има отклонение в някакъв процент да се заплати, все пак става въпрос за здравеопазване и там не можеш съвсем точно да го лимитираш. Но не знам, аз лично не мога да разбера защо трябва да плащаме за нещо, което някой си го е направил, без да е сключил договор за това.
Аз съм съгласен да го хвърлим и то е работа на Народното събрание, нека народните представителите да го решат и да ни дадат тази възможност, а не нас да ни хулят и да ни плюят – ние се скъсваме от работа, а вие не ни плащате.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up