Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Проф. Ангелов: Медицинските сестри в страната не припознават исканията на протестиращите пред МЗ

На територията на Смолян в нито един от пунктовете няма проблем с неизплащане на нощния труд, на извънредния труд и напрежения сред работещите, свързано с нивата на работните заплати. Г-жа Илиева също обиколи болницата, влезе в инфекциозно отделение и след разговора, който е провела с колегите, също е установила, че проблем няма.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга след посещението си в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Заедно с него в обиколката се включи и председателят на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) Мая Илиева. Припомняме, че вчера медицински сестри от този синдикат разположиха палатки пред Министерството на здравеопазването и обявиха безсрочен протест.

„На територията на болницата има два легитимни синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа“, които са сключили колективен трудов договор, който се спазва. Колегите бяха много изненадани от поведението на Мая Илиева и синдиката, който тя представлява, и не припознават техните искания. Смятам, че с протестите се цели нещо различно от защитаване на интересите на медицинските специалисти, тъй като тези искания не се припознават от колегите в страната“, каза още министърът.

„Това не е вярно. Вие говорихте ли с нормални служители?“, попита Мая Илиева. „Говорих с всички нормални служители. На срещата в кабинета на директора бяха и представители на работниците, каквито сте и вие“, отговори й министър Ангелов. В диалога се включиха и служители на Смолянската болница, които категорично заявиха, че срещата не е била бутафорна и не е била организирана предварително.

На журналистически въпрос дали не трябва да бъде увеличен приемът на студенти по медицина, за да се реши проблемът с кадрите, министърът отговори, че проблемът не е в приема, а в мотивацията на хората, които завършват като лекари и сестри, да останат в страната.

„Имам ясен план, който гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места. Той включва три центъра за финансиране. Единият е лечебното заведение, вторият център е общината, а третият – държавата. Когато имаме три лъча на финансиране, тогава се събира един достатъчно сериозен ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа. Общината ще се ангажира с осигуряване на допълнително жилище на тези хора, които ако се използват за по-продължителен период, могат да станат техни. Предстои това да го представя като категоричен план, по който да започнем работа“, каза проф. Костадин Ангелов.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up