Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
МУ-Варна сваля таксите на студенти от платено обучение, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години, съобщиха от висшето училище. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и подкрепата на ръководството на университета към студентите, които изменението на Закона поставя при променени условия и значително по-високи такси, допълват оттам.

 

Всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, още при записването си в университета сключват договор, съгласно който годишната такса за обучение се определя по законодателен ред и може да бъде различна за всяка учебна година. Годишната такса се внася на две равни вноски в срок до две седмици от началото на семестъра.

Проявявайки разбиране към възможните затруднения, които студентите могат да срещнат при заплащане на увеличените спрямо предходната година такси, още с влизане на изменението на Закона за висшето образование ръководството на университета отправи запитвания и направи писмени предложения до МО, относно законосъобразна възможност за запазване на таксата за обучение срещу заплащане на приетите вече студенти в размера, при който са започнали обучението си.

Тази комуникация продължи до разрешаването на проблема. Ръководството на МУ-Варна изказва благодарност към министъра на образованието и науката, който откликна на създаденото напрежение сред студентите. Със свое писмо от 06.08.202 0г. министър Красимир Вълчев подкрепи предложението на МУ – Варна за намаляване на таксите и потвърди неговата легитимност.

Намалението е максимално възможното и е във връзка с чл.95, ал.2 от ЗВО, съгласно който за определена категория студенти Академичният съвет на висшето училище може да определя такси в намален размер от утвърдените от Министерския съвет.

Така, увеличените такси за студентите, обучаващи се в платена форма и приети преди учебната 2020/2021г., намаляват съществено, като за редица специалности запазват размера си от предходните години. Има специалности в задочна форма на обучение, за които годишната такса за платено обучение е дори по-ниска в сравнение с миналата година.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 10 месеца
  проф. Мурджева, какво става с работната група, която възнамерявахте да сформирате по въпроса за таксите?
  Май консултантите Ви зациклиха или възрастта им пречи да действат оперативно.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 10 месеца
  Поздравления за МУ-Варна, бърза и адекватна реакция!!!!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up