Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Как България управлява Covid-кризата в сравнение с други държави от Югоизточна Европа

Как Covid-19 се отразява върху здравните системи и икономиките на страните от Югоизточна Европа и как изглеждат перспективите за възстановяване? Регионалната бизнес платформа SeeNews е направила изследване по темата. Изследването покрива месеците от началото на рестриктивните мерки в средата на март до средата на юни. Планира се обновяване на проучването след летния период, а финални данни ще бъдат изнесени най-рано през ноември.

 

Все още няма данни за брутния вътрешен продукт за втората четвъртина, но към момента спадът в индустриалното производство изглежда по-малък от очаквания, отбеляза пред БНР Лилия Горанова от SeeNews. Предстои да се обобщи и ефектът на кризата върху туризма, който е особено важен за региона.

Отчита се интересна тенденция – ако говорим за връщането на БВП към предпандемичните показатели, се очаква 7 държави от региона да успеят през 2021 г. да се върнат до тези нива, а 4 - Румъния, Хърватия, Словения и Хърватия да не успеят.

Сред седемте има две, за които перспективите са несигурни и едната от тях е България, другата е Босна и Херцеговина. Причината: България не е толкова зависима от туризма, но заедно с транспорта и търговията той формира голяма част от брутната добавена стойност.

Зависимостта ни от износа е друг фактор, който влияе негативно, коментира Горанова. „Ако имаме ново затваряне на икономиките, това би могло да ни се отрази много тежко.“

При показател наличие на болнични легла за лечение на Covid-19 страната ни се подрежда сред добре справящите се. „Но пък от друга страна в региона се нареждаме на четвърто място по наличие на здравни работници, които да обслужват тези легла, а ако направим едно сравнение с Европейския съюз - отиваме още по-назад“, изтъкна Лилия Горанова.

Двете държави отличнички в контрола над новозаразените са Хърватия и Словения. Те са и двете с най-висок брой здравни работници на 100 хиляди души.

„Дали ще отложим възстановяването за 2022-ра – не ми се вярва. Поне не в по-голямата част от страните в региона. Дали обаче то ще бъде, както в началото на кризата се надявахме, V-образно възстановяване - това също изглежда все повече под въпрос“, обобщи ситуацията за региона Лилия Горанова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    доктор Ох Боли ме · преди 1 години
    България няма, има опг, един дънинг крюгер индивид, тоталитарност, и маса олигофрени, които мигат с очички , като кукли покрай него. Нищо не се управлява, защото нищо не се знае.Няма как, да управляваш, нещо, което не виждаш. Масово тестване значи по 10 000 човека на ден....след две седмици ще знаем , къде сме, с тия темпове, само констатираме...факт!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up