Четвъртък, Октомври 01, 2020
Произвол и псевдодемокрация зад паравана на пандемията

Истерията на правителството става все по-осезаема и струва все по-скъпо на данъкоплатеца. Нелепите мотиви, с които се преразпределят детски милиони за увеличаване с 30% заплатите в държавните администрации приличат на прицелно субсидиране на определени групи хора с неясни механизми.


Мотивът:
„нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза е увеличаването с 30% на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.“
Мотивът, ако не беше тъжен щеше да е смешен, особено предвид факта, че при определянето на медицинските лица, които получават по 1000лв. допълнително за работа на „1ва линия“ „ пряк контакт с други хора“ изобщо не важи. Брои се само директен контакт със заразен с ковид пациент, въпреки че контакта в болниците и спешна помощ е в пъти по-рисков, от колкото „прекият контакт с други лица“ в администрациите, в които се увеличават средствата за заплата. Някои от тях са :
“.Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която според правителството, е „сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.“
Какво тогава да кажем за шофьорите на линейките, за лекарите, фелдшерите, медицинските сестри в тях? Кавичките на „на терен“ или не са техническа грешка или трябва да приемем, че щом персоналът на Спешна помощ не контактува с „с други лица на терен“, то вероятно контактува с „Третия вид“, който е невъзможно да бъде носител на Ковид.
Премия от 1000лв., за месец май, са получили 3 648 лица - медицински и немедицински персонал при общ брой практикуващи лекари и медицински сестри в страната над 75000 по данни на НСИ. Или с други думи, когато става въпрос за лекари и медицински сестри и първата линия е дебело подчертана и пари извън нея няма.

“Увеличението е с до 30 на сто на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол. Работата на служителите в ДНСК е свързана с пряк контакт с други лица и поемането на множество рискове особено в периода на обявената извънредна ситуация в страната.“
Жалко, че работата на общопрактикуващите лекари, според правителството, не е свързана с пряк контакт поемането на множество рискове, нито на работещите в ДКЦ, нито на фармацевтите и стоматолозите. Според правилата те нямат нищо общо с каквато и да било първа линия.
Единственото „логично“ обяснение на правителствения мотив е, че „подпорната стена“ на Алепу спира разпространението на коронавируса и превръщането и в хотел е изложила на риск от заразяване служителите „на терен“.
3. „Част от второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на икономиката изпълняват контролни дейности, изискващи контрол на място и пряк контакт с други лица. Такива са Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология.
На това изискване отговарят всички работещи в страната, но все пак най-открояващ се е въпроса, защо не е повишено директно възнаграждението на нито едно медицинско лице, а този ангажимент се прехвърля на управителите на лечебните заведения, в случай, че им останат средства от предвиденото увеличение на клиничните пътеки с 10%.

 


Готвените изменения са повече от притеснителни и без фактите до тук. Общо 28 са администрациите, за които е преценено, че контактуват с други хора освен изброените недоумение буди и присъствието в списъка на: Басейнови дирекции, Национален институт за помирение и арбитраж, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и др. Не е ясно дори каква работа на терен има ИАЛ.
В списъка, обаче не са включени Държавна агенция за бежанците нито общинските администрации, много от които са пряко ангажирани с борбата с епидемията в т.ч и чрез създаване на местни оперативни щабове.
В проекта липсва предварителна оценка на въздействието, не е ясно какви ще са последствията от това решение. Вместо нея е пробутана частична предварителна оценка на въздействието – каквото и да означава това, въпреки че е пределно ясно, че последствията за бюджета ще са големи и то на фона на почти ежедневните предупреждения на премиера за кризата, която ни очаква.
Още по-притеснителен е факта, че няма ясни критерии на кои точно служители ще бъдат увеличени възнагражденията и на какво основание. Това ще става по лична преценка на ръководствата и създава предпоставки концентрация на финансово стимулиране в определени отдели или определени лица по непрозрачни критерии. Или с други думи опасността да се увеличат заплатите само на „наши хора“ съществува.
„..ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати..“

Проектът противоречи на принципите заложени в закона за държавния служител, които имат за цел да не допускат своеволно субсидиране. Противоречи и на Закона за нормативните актове, тъй като няма логично обяснение защо са включени само 28 администрации, а не всичките и с какво например работещите в басейнови дирекции са по-рискови от която и да било друга администрация.
Проектът на г-н Борисов противоречи и на закона за публичните финанси, според който корекциите в бюджета трябва да е се направят от НС. Подобно произволно прескачане на законодателния орган и то в полза на неизвестни лица, всяко от които държавен служител пряко подчинен на изпълнителната власт е не само противозаконно, но и силно напомня форми на управление некореспондиращи с демокрацията.

И не на последно място, най-комичния от трагичните факти, е че от бързане да се хвърлят тук-там милиони, е допусната съществена грешка в текста на проекта, заради която вместо 30% увеличение, служителите ще получат 70% намаление на заплатите. В единствения параграф МС постановява:
„В срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер, за служителите в следните администрации и административни структури…“
По всичко личи, че правителството спешно раздава пари, зад парвана на пандемията, на определени хора, в неопределен размер. И макар че, псевдо-мотивът е обвързан с ковид, увеличението е завинаги, не до края на извънредната епидемична обстановка както е за пенсионерите и работещите на 1ва линия медицински лица.


Противозаконен, недопустим и неграмотен е проектът на министерски съвет, но преди всичко е показателен и за цената на кебапчетата и за цената на властта.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 1 месеца
    Те тия ни управляващи са за Съда в Хага, защото съзнателно извършват системни престъпления против човечеството на тази територия. Дискриминация и геноцид спрямо собствения им народ! и нищо, дори некадърността им не ги оправдава. При това, в такава тревожна хуманитарна обстановка и връхлитаща икономическа рецесия - деянието е толкова тежко, че предпоставя най-тежко наказание.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up