Понеделник, Ноември 30, 2020
НЗОК пробва да подхлъзне БЛС

НЗОК е изготвила проект за промяна в цените на медицинските услуги за последните 4 месеца на годината. Причината за това е, че в резултат на страха на пациентите да не се заразят и забраната на планови медицински дейности, лечебните заведения намалиха дейността си и получиха много по-малко пари от предвидените в бюджета на НЗОК. Разчетите показват, че ако през последните 4 месеца на годината се запазят същите цени и обеми, каквито са били през първите 8 месеца на годината, в бюджета на НЗОК ще остана неусвоени над 400 милиона лева за медицинска помощ.

С писмо на Председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева до Председателя на БЛС д-р Иван Маджаров се предлага увеличение на цените на някои медицински услуги, така, че средствата да бъдат усвоени.
Предложението съдържа обаче една уловка. Увеличението на цените, което се предлага е минимално, а повечето дейности дори остават с досегашните си цени. За сметка на това, НЗОК предлага значително увеличение на обемите(броя на дейностите, които да бъдат извършени. Така например за Първична извънболнична медицинска помощ се предлага увеличение на прегледите(профилактични, диспансерни и др.) през последните 4 месеца с 42%, спрямо извършените през първите две четиримесечия на годината. При специализираната извънболнична помощ това увеличение е с 28%, при медикодиагностичните дейности с 22%, а при болниците с 35%.
Реалистично ли е да се очаква такъв драстичен скок в броя на медицинските дейности? Не, разбира се. Това би означавало, че след като за 8 месеца в болниците са извършени малко над 1 милион хоспитализации, за последните 4 месеца да се извършат 930 000 или почти толкова.

Освен това, броят на извършените дейности не зависи толкова от лечебните заведения, колкото от пациентите и потребността им от лечение. Вярно е, че има пациенти, които са отложили лечението на хронични заболявания, заради коронавируса, но да се очаква ръст от порядъка на 35-40% през следващите няколко е нереалистично. В допълнение, НЗОК предлага да се прекрати и заплащането на дейностите, предвидено за случаите на извънредна епидемична обстановка. 
Ако БЛС приеме направеното предложение със сигурност част от парите в бюджета на касата за медицински дейности няма да бъдат усвоени. На 31-ви декември бюджетите се нулират, което означава, че част гласуваните от Народното събрание средства за лечебни дейности няма да стигнат до лечебните заведения. Как тогава ще се постигне обещаваното толкова пъти увеличение на заплатите на медиците, в това число на медицинските сестри? Ако приходите на лечебните заведения са по-малки от планираните, логично е и разходите да са по-малки, в това число и разходите за заплати, нали? 
Българският лекарски съюз вее беше изигран през миналата година, когато вместо да се увеличат цените на медицинските дейности се изплатиха авансово декемврийските дейности. Ще се съгласи ли съсловната организация за втори път да бъде излъгана?

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up