Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Възможен ли е "Хроничен COVID" ?

„В изследователските проучвания едва сега започват да се появяват на документи за различни прояви на„ Хроничен COVID “или„ Long-COVID “, каза Дани Алтман, професор по имунология в Imperial College London пред Euronews - "Разлините прояви могат да имат доста разнообразни механизми", добавя проф. Алтман, което означава, че дори хората с леки симптоми имат

трайно увреждане на тъканите или имунна реакция, която протича почти като синдром.
"Това, което знаем, е, че има определен брой хора, които се заразяват с вируса понякога в тежки форми, понякога в по-леки форми и които имат симптоми седмици наред след като оздравеят", заяви френският здравен министър Оливие Веран в телевизионно интервю.
Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви пред Sky News в сряда, че е "загрижен, че има все повече доказателства, че върху малцинство от хора - но значително малцинство – вирусът имат дългосрочно въздействие и това може да бъде доста изтощително".
Той добави, че правителството е инвестирало почти 10 милиона британски лири (11,03 милиона евро) в изследвания, свързани с дългосрочните ефекти.
Веран каза, че в момента се провеждат проучвания за това дали трайната "възпалителна фаза" на вируса може да обясни тези симптоми и обясни, че търсят начини да помогнат на тези пациенти, но в момента те нямат много отговори.

Оздравели от COVID-19 разказват, че продължават да страдат от симптоми на вируса седмици и месеци след първото си заразяване с него. Това е една от тепърва възникващите мистерии на този нов вирус, който обиколи света и уби над 600 000 души. Някои от тях търсят помощ онлайн от други като тях, които изпитват подобни усложнения и които се страхуват, че може да ги остави с хронични здравословни проблеми.
„Чувствам се напълно изоставена“, казва 36-годишната предприемачка Женевиев Данеси от Антиб, Франция, която твърди, че лекарите многократно не са я приемали сериозно, когато е търсила помощ за симптомите си. Едва месец след първите симптоми тя е приета в болница, където е установено клинично, че вероятно е имала COVID-19. Дори и след първия месец тя продължава да има симптоми, неспособна е да стои изправена повече от пет минути със силно ускорен пулс и световъртеж.Данеси започва своята кислородна терапия у дома на 10 юни, месеци след първите си симптоми на коронавирус. Преди пандемията тя е била в отлично здраве. Ходила на лекар веднъж годишно, била много активна, тренирала два пъти на ден и не пуши. "От началото до 70-ия ден тя беше като йо-йо на рецидиви и нови симптоми. Беше като руска рулетка всяка сутрин", разказва Данеси пред Euronews.  Едва след като лекар я постави на лечение с кислород у дома, месеци след появата на първите си симптоми, тя започна да се чувства по-добре. Но тя все още трябва да приема аспирин ежедневно, за пулса, който се покачва до 120 удара в минута.
Проучване в Италия, публикувано през юли, установи, че повече от 87% от 143 пациенти с COVID-19, освободени от болница, са казали, че имат поне един симптом, който се запазва най-често умора и задух. Проучването, което изисква продължително наблюдение на пациентите след изписване от болница, все пак е с твърде малък размер на изследването и липсата на контролна група. В момента се провеждат по-големи проучвания, които изследват част от пациентите, които имат постоянни симптоми.

Клаудия Учеда, 24-годишна преводачка в Париж търси спешна помощ за няколко астматични атаки след като е оздравяла от Ковид. Тя започнала да има проблеми с дишането през март, но не е била приета в болница, дори когато цялото й семейство е тествано положително за вируса.
Преглед на белите дробове и е направен чак след затварянето на Франция през май, открити са лезии, съответстващи на пневмония и намален капацитет на белите дробове. "Беше трудно да се докаже, че наистина съм болна. Така че не само се чувствах зле, но и бях някак изолирана", каза тя пред Euronews. Във Франция има много от хората, които казват, че все още имат симптоми на коронавирус, но те са се сблъскали с болестта за първи път в разгара на епидемията и затова не са успели да получат тест.
Натали Нури казва, че за първи път се е сринала с температура, болки в гърдите, задух и силна умора на 24 март. 51-годишната учителка по визуални изкуства в Ним казва, че нейният син и приятелката му наскоро се били върнал от Париж и били загубили обонянието и вкуса си. Симптомите й продължават десет дни, но тя не е тествана, защото тестовете бяха запазени за хоспитализирани пациенти с коронавирус и здравни работници. През целия април все още се чувства уморена, но чак в началото на май отново се появява треска и болки в гърдите.

Месеци наред тя претърпя цикли от симптоми от интензивна болка в гърдите до световъртеж.
"Бях напълно изгубена. Моите близки не разбираха", каза Нури. Срещала е и множество лекари, някои от които не приемали сериозно симптомите й.

Сега тя е намерила подкрепа в социалните мрежи. Във Франция, хаштег, „след 20 дни“ или „след 100 дни“, помага на онези, които казват, че все още страдат, за да намерят подкрепа за състоянието, което й се струва трудно и изолиращо. Мрежата „ми показа, че не съм изолиран случай и че други хора имат подобни симптоми“.
"Мисля, че това е един от много тежките аспекти: много от хората, които се чувстват дългосрочно неразположени, никога не са си правили PCR тест и никога не са били хоспитализирани. Така че някои лекари може да сметнат че те са просто тревожни", казва проф. Алтман от Imperial College Лондон.
„Дори хората да имат ясни симптоми, някои лекари могат да коментират„ след всяка сериозна инфекция, отнеме известно време, за да се възстановите “.
"Въпреки това, има много инфекции, които оставят след себе си специфични профили на заболяването, които могат да бъдат хронични. За част от пациентите със COVID-19 това изглежда вероятно", добави той, обяснявайки, че се провеждат няколко проучвания за преглед на тези профили на пациентите.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    доки · преди 1 години
    Паник атаки има жената...къв хроничен ковид...кви изводи от една статия бе, скъсайте си дипломите, егати "лекарите", научете се , че за да си извадите клиничен извод от статии тряба поне независими института и поне 7 статии по дадена тема да са в синхрон с еднакви изводи, бе....Боже прав е Киро Брейка....
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Като г оисъ · преди 1 години
    Дано изказващите се Мангъров и То доров в противовес на мненията на ген.Мутафчийски за спазване на дисциплина,Носене на маски и дистанция ,прочетат тази статия и осъзнаят как заблудила хората които им повярваха.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up