Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Близо 700 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници

Над половин милиард лева са задълженията на държавните и общинските болници за първото полугодие на 2020 г. Това стана ясно от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов във времето за парламентарен контрол.Общите задължения на държавните болници за периода възлизат на 529, 677 млн. лв., като от тях просрочените са за 129,892 млн. лв.

 

Дълговете на общинските лечебни заведения пък са в размер на 149,917 млн. лв., от които просрочените са за 32,328 млн. лв.

Министър Ангелов отбеляза, че пандемията от COVID-19 е поставила лечебните заведения пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Той припомни, че необходимостта от създаване на условия за изолация и лечение на пациентите с коронавирус е довела до отлагане лечението на редица други заболявания, което на свой ред е затруднило болниците да изпълняват обичайната си дейност в пълен обем.

Здравният министър отбеляза, че големите задължения на болниците са изключително сериозен проблем. „Неговият генезис е много назад във времето. Основна причина е недоброто остойностяване на клиничните пътеки“, коментира той и отбеляза, че стои дебатът за ДСГ и клинични пътеки, но по време на коронакриза сериозни промени не могат да се правят. „В тази посока това, което сме предприели, ще даде глътка въздух – увеличаването на клиничните пътеки средно с 10%. Най-ниско финансираните ще бъдат увеличени с повече, а тези, които са добре финансирани, ще бъдат увеличени с по-малко средства. Знаем, че този ефект ще бъде усетен най-малко в общинските болници, затова разпределяме допълнително тези 6 млн. лв.“, припомни той.

Конкретно по отношение на общинските болници проф. Ангелов информира, че е провел среща с представители на Националното сдружение на общините, на която е взето решение алгоритъмът за допълнителните 6 млн. лв., предназначени за лечебните заведения, да бъде предложен от Сдружението. „Тъй като те най-добре знаят като собственици на капитала къде има най-големи проблеми, които трябва да бъдат решени“, поясни проф. Ангелов.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up