Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Шмекерлъци за милиони евро

От 17 март до 30 юни, даренията постъпили по сметката на Министерство на здравеопазването са на стойност 5 293 898лв., от тях за 1 341 715лв. дарителите са решили за кого и какво да отидат даренията им, за останалите 3 952 183лв. ( общо по сметка и от дмс – кампания) министерството само решава как да похарчи и къде да ги насочи. Разбира се при харченето

трябва да се използва по предназначение: за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19.

Освен тези дарения към МЗ средства са дарени от Народното събрание, политическите кабинети на министерствата и други разпоредители с бюджет общо 2 697 056лв., които обаче са постъпили не към дарителската, а към бюджетната сметка на министерството.

Отчетите

И в края на май и в края на юни, здравното министерство публикува нещо като отчет, на разходените средства, в който описват какво са закупили, но не и къде са отишли след това закупените неща.
Министерството отчита разходите така: Средствата получени от НС и политическите кабинети до 31 май са разпределени „във всички Районни здравни инспекции“ за закупуване на тестове за Ковид. Всичките 2 601 205 за които е поискана корекция на бюджета на МЗ са разпределени като средства в РЗИ –та в страната. Тази информация изглеждаше така и на 31 май, когато все още имаше области в страната, в които изобщо не беше регистриран Ковид случай.
Средствата по дарителската 3 952 183лв така:
От дарителската сметка към момента са изразходвани 2 839 115 лв. от тях по воля на дарителите че 1,2 млн. лв. е получил НЦЗПБ и 139 хил. за лечебни заведения.
По воля на министерството е сключен договор № РД-11-280/25.06.2020г. с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД. За доставка на 20 633 бр. защитни облекла на стойност 1 500 000лв.
Договорът с Бул Био
„Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД е търговско дружество със 100% държавно участие в капитала като правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването. То произвежда ваксини, серуми, имуностимулатори , алергени и др. до 25 март, когато МС обяви, че към предмета и на дейност е добавено и търговията на едро с медицински изделия, а месец по рано им е разрешено и да търгуват с лекарствени продукти. С разширяване предмета на дейност МС обяви че закупуването на лични предпазни средства и лекарствени средства за нуждите на публични институции, ще става чрез държавното дружество "Бул Био, но ще се заплащат от тези, които имат нужда.
Така на 25 юни, здравното министерство на практика сключва договор само със себе си на стойност 1,5 млн. лева за закупуване на предпазни средства.
По реда на закона за достъп до обществена информация, поискахме от здравното министерство копие от всички договори, които е сключило за разходване на средства постъпили по дарителската сметка получихме само този Бул Био. От него става ясно, че доставка на предпазни средства става от три фирми
„Аполо ООД“ от която са закупени два вида костюми общо 7815бр. на обща стойност 586 413лв. с ддс,
„МАК АД“ – 8321бр. на стойност 576145лв. с ДДС
„Аглика трейд“ ООД – 4497БР. на стойност 337 436лв. с ДДС.
По този договор може да се коментира много, тъй като различните фирми предлагат различни цени, дори двата вида на „АПОЛО“ са с разлика 10лв без ДДС, това вероятно ще бъде аргументирано с качество или ниво на защита, но пък неминуемо ще повдигне въпроса кой ще получи гащеризони с по-ниска защита и кой с по-висока и на база на какво ще се взема това решение или ако всичките са достатъчно качествени и предлагат достатъчно ниво на защита защо МЗ и Бул био не купуват тези с най-ниска цена. Как точно с избрани тези производители не знаем, защото обществена поръчка няма, но пък знаем, че например „Аглика трейд“ беше посетена от премиера Борисов преди 4 месеца, тук може да видите един от малкото съществуващи записи на цялото му посещение, по време на което той нареди на частна фирма да продава без печалба, като пита за една фирма от "тютюневия бранш за 700хил.лв колко гащеризона може да купи за да ги дари“ , отговорът е 10хил. броя без печалба или по 70лв. броя. В сегашният договор МЗ купува от БУЛБИО на цена 75лв. с ДДС.
Аполо ООД продава най-скъпите гащеризони – 82лв. с ДДС за модел APOLO STRONG 3L. Фирмата е добре позната на държавата, защото през годините е печелила много обществени поръчки за доставка на униформи за различни министерства и стана известна на обществеността през 2014г., когато Асоциацията за борба с корупцията в България подаде сигнал в прокуратурата след разследване на в. „Банкеръ“ заради обществената поръчки спечелени съмнително от фирмата, за осигуряване на работни облекла на шестте държавни предприятия, които управляват горските територии и ловните стопанства у нас. Получените облекла са на стойност над 300лв. за брой, а обувките 275лв. До досъдебно производство не се стига тъй като прокуратурата прие доводите на Аполо ООД за високо качество и високи разходи, които оправдават цената
Според държавния регистър фирма АПОЛО ООД е и съдружник на Мицар Иновейшън – Българският биотехнологичен стартъп фокусиран върху неклиничните доказвания на нови лекарствени молекули в няколко терапевтични области като неврология, онкологията и дерматология. Това е компанията, която ден след обявяването на извънредното положение обяви, че е на път да открие хаапче за  Коронавирус, но не и достига финансиране .
МАК АД, представлявана от Георги Бижев, е единствената фирма от трите, която предлага гащеризони с подплата от памучен плат, от нея са поръчани малко повече бройки от колкото от АПОЛО, но не и за най-голяма сума, защото тя предлага и най-евтините защитни облекла от трите – 69лв с ДДС.
МАК АД също шие полицейски и военни униформи, но предимно за чужбина. Георги Бижев е и управител на Текс контрол – лаборатория, която сертифицира качеството на дрехи, покрива 140 европейски стандарта и е акредитирана за цял свят.
При какви критерии са избрани тези три фирми, ние не знаем, защото БУЛБИО не е обявило обществена поръчка. На сайта им има кухо поле „профил на купувача“, в което няма никаква информация, нито за сега нито за минал период.
Но, когато Премиерът, на 8 март, събра всички текстилни производители и на среща заяви:
„ Това което има като разход ние ще си го поемаме чрез министерство на здравеопазването. Не искаме да ви товарим, за нас услугата е да стане възможно най-бързо“
Какви разходи е поело МЗ и дали изобщо е поело също не знаем. В отчетите му, обаче за разходи свързани с коронавируса, такова перо няма.
През цялото време на корона-кризата у нас на болниците се раздаваха защитни облекла, чрез РЗИ-та по заявки на лечебните заведения, по официална информация на правителството. Паралелно с нея, се движеше и друга информация за липса на защитни облекла придружена със снимки на такива произведени 1989г.
Кои болници са получавали облекла от държавата, какви облекла и колко е платила държавата за тях е информационна черна дупка, сякаш парите са на някой друг, а не обществени средства. Попитахме МЗ и в кои лечебни заведения са разпределени, закупените с 1,5 милиона от дарения защитни облекла и получихме изненадващия отговор, че всички са разпределени в районните здравни инспекции.

От този отговор, както обикновено се случва, се пораждат доста въпроси, най малкото не става ясно за нуждите на РЗИ ли са облеклата или са разпределяни по лечебни заведения, нито кое колко получило, но най-важният въпрос е: министерство на здравеопазването знае или не знае какво се случва със средствата и консумативите, след като постъпят в РЗИ?
Районните здравни инспекции са второстепенен разпоредител на бюджетни средства към Министерство на здравеопазването и е почти невъзможно и противозаконно министерството да не знае какво се случва в тях. Това е видно и от Устройствения правилни на РЗИ.
„Чл. 4.от Министърът на здравеопазването осъществява контрол върху дейността на регионалните здравни инспекции чрез определен от него ресорен заместник-министър, подпомаган от главния държавен здравен инспектор.“

По същият начин са разпределени и средства в размер на 2 601 205 лв. ( дарените от НС и министерствата) - по бюджетите на всяка регионална здравна инспекция за закупуване на тестове за диагностика на COVID-19. Районните здравни инспекции нямат обявени обществени поръчки за закупуване на тестове.
Очевидно е, че или МЗ или не смятат, че дължат обяснения как се харчат даренията на хората и по подразбиране трябва да приемем, че закупените гащеризони са разпределени справедливо точно както „честно и справедливо“ са разпределили респираторите – само в държавни болници или пък не смята за нужно да знае как се изразходват бюджетни и дарителски средства ( и в двата случая – пари на обществото).
В общи линии се очертават малко шмекерлъци, малко шуробаджанащина, леко шикалкавене – все неща типични за „Женския пазар“. И характерно пак за там - не се наблюдават особена прозрачност в действията и каквото и да било уважение към доставчикът на средства.
Агажиментите на МЗ, явно, приключват с „изсипване“ на нещо в РЗИ, но тогава въз основа на какво твърди, че всички болници са подсигурени? След като не знае с какви защитни облекла разполагат болниците и къде колко теста са осигурени за лабораториите излиза, че единственото което е сигурно, че складовете на държавните болници има достатъчно респиратори, особено на тези, които не лекуват Ковид.

Освен това защо на изнемогващите РЗИ-та им е осигурен бюджет, от дарените депутатски заплати, сами да си търсят и купуват тестове? Това можеше да стане по начина, по който се купува всичко друго – чрез договор на министерството с някой, например с фирма, която представлява министерството.
И къде всъщност е държавата ? Предпазните облекла - от дарения, респираторите – от дарения и от европейски програми, допълнителните възнаграждения – от европейска програма, тестовете от депутатски заплати или в частни лаборатории. Какво купува министерството?

Шменти- капели

„Със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването в размер на 5 100 397 лева са закупени медикаменти, тестове за бърза диагностика на COVID19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването.
Закупени са : - Маски с висока защита -FFP2, FFP3, KN95 – 1 07 906 бр. - Обикновени маски - еднократни, хирургични – 780 825 бр. - Защитни очила – 120 071 бр. - Защитни ръкавици – 982 652 бр. - Защитни шлемове 48 748 бр. - Калцуни – 293 801 бр. - Защитни костюми – 130 084 бр. - "Хидроксихлорокин сулфат таблетки 100 mg" - 171 429 опаковки - "Азитромицин разтворими таблетки 250 mg" - 30 000 опаковки Извършени са разходи за персонал, в размер на 594 956 лв. за извънреден труд, осигуряване на дежурства в празнични дни и положен нощен труд. Закупени са термокамери и друга апаратура свързана с мерките за разпространяване с Covid-19 и лечението му в размер на 616 034 лева.“ ( отчета на МЗ е достъпен тук)

Прави впечатление и че макар че твърди че са купени бързи и PCR тестове, никъде в изброените по-долу не се споменават, нито пък се споменава еднократни или не са защитните костюми. И най-важното, това което пише по-горе е съмнително вярно, защото медикаментите пристигнаха от Китай заедно с над 2млн. маски и респиратори, които са закупени по ОП „Региони в растеж“ и не са разход от бюджета на МЗ.

За това е уведомена и ЕК ( публикацията е от 18 май, преди отчета на министерството  и може да бъде видяна тук)
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ 20 милиона евро за сектора на здравеопазването чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства: • 317 респиратори • над 2 милиона защитни маски • 177 000 теста • 140 000 други консумативи • легла, специализирани преносими устройства, специализирано оборудване за лабораториите за борбата с коронавирус • лични предпазни средства и защитни облекла за болници, регионални здравни инспекции, центрове за кръвопреливане и за спешна медицинска помощ.

екbg 2

Единствените медикаменти купени у нас за лечение на коронавирус -171 429 опаковки Hydroxychloroquine на стойност 582 858, 60 щатски долара. и 30 000 опаковки Azithromycin на стойност 46 200 щатски долара, очевидно за пред нас са платени от бюджета, а за пред ЕК със средства от ЕП.
177000 теста, толкова си мисли ЕК, че е купила България със средствата, които са и предоставени. Според информацията на сайта на МЗ, обаче те са 72 000 комплекта за тестове без да е упоменато колко броя има в един комплект нито с какви поръчки и от къде са купени.
Но да си припомним сега какво ни каза премиерът на март 23 март
„"Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението“
Другите пера, за които съобщава ЕК „легла, специализирани преносими устройства, специализирано оборудване за лабораториите за борбата с коронавирус“ също са приписани като разходи на МЗ
Извън средствата по оперативни програми и дарения, Министерството на здравеопазването е предоставило от бюджета си за 2020 г. за държавните лечебни заведения целеви средства за капиталови разходи в общ размер на 1 155 320 лв., разпределени както следва:

mzotchet 2


И за финал, какво още прави България със средства от ЕС за подкрепа борбата с коронавируса, за което ние на знаем:

„…42,000 възрастни хора, хора с увреждания и хора, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си благодарение на „Патронажна грижа“ – услуга, която гарантира здравни и социални услуги и доставка на пакети с храни, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата. До 14,000 медицински и немедицински персонал получават допълнително възнаграждение за това, че са на първа линия на борбата с коронавируса, както и за осигуряване на безопасността им чрез осигуряване на маски и предпазни средства, както и за покриване на разходите за транспорт и храна.“  Текстът е достъпен тук

Шмекерлъците от поръчката на предпазни облекла, вече изглеждат незначителни. Договорът с Китай, все още тъне в дебри, въпреки че Административният съд в София задължи бившият здравен  министър Кирил Ананиев да предостави договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на стойност 4,6 млн. евро. Това стана след жалба на Антикорупционния фонд. И до ден днешен никой не го е виждал. Както никой не е виждал другите договори ( осен този с Бул био), нито каквато и да било обществена поръчка.
Правителството харчи милиони на тъмно и ще продължава да го прави докато има извънредна епидемиологична обстановка. Премиерът, който „лично е поръчал 1млн. теста“, е редно сега лично да обясни къде са, с какви средства са платени и кога са пристигнали.
Редно е документите по всички тези разходи да са публични, най-малкото в подкрепа на "невероятната българска стратегия и правилните решения", на която Европа се възхищаваше. А и заради всички онези хора, които са дарили по 1, 5, 10 лв. в подкрепа на българските болници, средства, които никой не следи или пък следи, но не желае да се обяснява.
Вместо това, обаче получаваме шмекерлъци, полу-отчети и нулеви обяснения и броим – новозаразените на ден. Това са най-очевидните разминавания и само в сектор здравеопазване и тъй като повечето договори са тайна, а обществени поръчки няма неизвестните ще останат. А ние само ще предполагаме какво има да крие държавата и защо вместо да се хвали – мълчи.

Магдалена Василева

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up