Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Има разпоредба, която предполага намаление на таксите за платено обучение, но някои университети не я виждат

Националното представителство на студентските съвети в Република България в качеството си на единствения законоустановен орган в страната за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите, изразява своето неодобрение за драстичното увеличаване размера на семестриалните такси за обучението срещу заплащане.


Реакцията идва в следствие на решението на Медицински университет Пловдив и Медицински университет Варна, да увеличат таксите с над 50% на студентите платена форма на обучение по медицина, фармация и дентална медицина. Увеличението засяга всички курсове и няма да бъде спазено правото на студентите за т. нар. „ заварено положение“.
Миналата седмица студенти от по медицина от МУ-Варна излязоха с отворено писмо, в което настояват да завършат следването си при условията при които са приети.
В отговор от МУ- Пловдив обясниха: "Калкулирането на таксите не е по предложение на съответното висше учебно заведение или еднолично решение на ръководството, а е резултат от нормативни държавни документи. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции", обясниха от МУ-Пловдив по повод недоволството, което се разрази в резултат на скока на таксите.“
По-късно промениха прес-съобщението, като горецитираната част е премахната. В последната версия на позицията на университета все пак пише:
„ Възможността Университетът сам да определи такси в намален размер не касае платената форма на обучение на студентите, а само годишните такси, определяни с акт на МС.“
Законът за висшето образование, и последните му промени съдържат спорни клаузи и всъщност дават възможност увеличението да засегне само първокурсниците, от тази възможност са възползвали другите два медицински университета в Плевен и София, за това ви разказахме тук
Министърът на образованието, г-н Вълчев коментира казуса пред clinica.bg, :
висшите училища искат повече средства, държавата отпуска по-голяма субсидия за медицина, но те не увеличават таксите за платено обучение. Това на практика означава, че с допълнителните средства се субсидира платеното обучение, което не е редно. С промените в закона се регламентира коефициента за комплексна оценка и във формулата за изчисление на норматива за платеното обучение. Така съответно и таксите се увеличават с 40%. Но дори и това не означава, че не могат да направят изключение. Има разпоредба, която предполага намаление на таксите (чл. 95. ал. 2 ) и тя е и за държавните такси и за платеното обучение."
Оказва се, че макар че от МУ Пловдив са направили запитване към МОН:
„Ръководството на МУ – Пловдив направи запитване към МОН за определения размер на увеличените такси за платена форма на обучение и полученият отговор потвърди задължението на МУ-Пловдив да приложи така нормативно определените такси.“
Възможността за изключение им е убегнала. И преди и след промяната в съобщението публикувано на сайта им, твърденията им са неверни, което става ясно от бърз прочит на Закона за висшето образование и от коментарът на Министъра.
Така или иначе се оказва, че една част от медицинските университети са потърсили начин да не натоварват студентите с такса от 10хил.лв, особено в време на икономическа криза и пандемия, а другата част са потърсили начин да пропуснат тази възможност.


След коментара на министър Вълчев, поне могат да спокойни, няма да ги санкционират и ако искат – могат да пощадят студентите. Еднолично решение, въпреки че твърдяха обратното.
В подкрепа на студентите а е и становището на Националното представителство на студентските съвети в Република България, които изразяват подкрепа на студентското недоволство, „тъй като размерът на таксите, в насока на тяхното повишаване, следва да отразява повишаването на качеството на обучението, а не да бъде мотивирано от необходимостта за покриване на дефицити в бюджетите на държавните висши училища.
Националното представителство на студентските съвети като организация, представляваща интересите на българските студенти вече 20 години, представя своето виждане пред представителите на изпълнителната и законодателната власт със свой анализ относно проекто-бюджета за образование и наука всяка година.
Като хронични могат да бъдат определени проблемите в системата на висшето образование от гледна точка на финансиране и управление на публичните инвестиции. НПСС намира подхода, свързан с прехвърлянето на тежестта от последствията на това състояние върху българския студент, за неприемлив и неотразяващ целите на държавата за модернизиране на висшето образование в България и постигането на количествените и качествените индикатори за това….“
От НПСС настояват да бъде поставен мораториум върху спорната разпоредба
или същата да се отнася само до студентите, които предстои да започнат своето обучение през учебната 2020/2021 година.

Цялата позиция на НПСС може да видите тук 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Пд · преди 10 месеца
    Катедрата на проф. Мурджева е с най-големи проблеми откъм преподавателски кадри и наскоро нае 80 годишен професор.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Пловдив · преди 10 месеца
    Ректорът на МУ- Пловдив да не мисли само как да повишава таксите, а да помисли за качеството на преподаване и да обнови състава на катедрите.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up