Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Мин. Димитров:  350 пъти са завишени  норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот в канала до р. Марица

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Това стана ясно от брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда. Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров, многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот.

 

Днес в част от селата около Димитровград водата ще бъде пусната. Първо ще бъде пуснато водозахранването от изворите в Брод, Злато поле и Райново, каза министър Ангелов.

Министърът на околната среда Емил Димитров обяви, какво е установено до момента по отношение на замърсяването на реката:

"Това, което е намерено не е намерено в изворите, водовземането и водохващането до този момент и това ще е целта и на РЗИ. Първото, което следим е да няма това, което е намерено в канала, досега не е открито. Казахме, че сме намерили остатъци от торове в тази вода. Кой точно ги е създал тези остатъци, идват от завод, който произвежда торове. Досъдебното производство трябва да установи всичко“.

"По отношение на Злато поле, тъй като то се намира извън обхвата на река Марица очакваме от "Басейнова дирекция" документ, който да каже, че тука няма как да има опасност за всички жители, които получават вода от този извор. Още днес ще бъдат захранени осем села", каза здравният министър Костадин Ангелов

За останалите четири общи, които също второ денонощие са без вода:

"Надяваме се някъде около до обяд или в ранният следобяд да имаме междинни резултати. Имаме надеждата, че пробите ще са добри", посочи още той.

Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

Селищата, които останаха на сух режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а днес се очаква нова пратка от 80 хиляди литра:
"След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни по-рано министър Ангелов.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Под ръководството на районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up