Петък, Октомври 30, 2020
Как МЗ раздаде респиратори за близо 10млн.само на „неговите си“ болници

Със средства от Европейска програма "Региони в растеж", министерство на здравеопазването е закупило 317 респиратора. Договор за доставка на апаратите е сключен с Китай с постановление на МС от 27 март, като първата поръчка е за 50бр. на цена 30хил. лв. за брой. С прехвърлянето на средства от европейски програми, правителството целеше да подсигури болниците, за да могат да приемат пациенти с Ковид.


Оказва се обаче, че всичките 317 респиратора са разпределени в лечебни заведения търговски дружества с държавно участие, каквито общинските болници не са и разбира се още по-малко частните болници. Това стана ясно от справка, която Право и здраве поиска по реда на закона за достъп до обществена информация.
На същата дата, 27 март, бившият здравен министър – Кирил Ананиев издаде заповед, с която определи и задължи кои болници ще приемат пациенти с коронавирус определи и по колко такива ще бъдат настанявани в тях. В приложението към заповедта, лечебните заведения, които ще приемат ковид пациенти за интензивно лечение не са само болниците с държавно участие, фигурират и общински и частни.
Тъй като болниците са търговски дружества, решението на министерството да подпомогне само държавните и то с европейски средства, е директна помощ от държавата към определени търговски дружества, което противоречи и на българското и на европейското законодателство.
В началото на април общинските болници съобщиха, че изпитват затруднения с преструктурирането и апелираха към МЗ да бъдат подпомогнати със средства от ОП Региони в растеж и Развитие на човешки ресурси тъй като изпитват недостиг и а персонал и на апаратура. В 79 общински лечебни заведения са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-1 съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Нито една от тези 79 болници не е получила респиратори от здравното министерство.


Така общинските лечебни заведения попадат в нелоялна конкурента среда. От една страна са принудени да определят и обособят отделния, които да останат празни и в очакване, от друга не получават никаква помощ за това, за разлика от държавните болници. Или казано с други думи – списъците в наредбата са за всички, държавната помощ за някои.
За да изпреварим обяснението, че в началото не епидемията у нас не всичко е било ясно, трябва да допълним, че последните 55 респиратора са закупени през месец юни и отново са разпределени само в лечебни заведения с държавно участие.
Критерият не е нито в това колко натоварени с ковид-пациенти са били болниците, нито колко броя легла са определени за такива пациенти. Единствения подбор, който е направен е по вид на собственост на болниците и това е особено очевидно от случаят в Плевен. Там УМБАЛ „Георги Странски“ не е включена в списъка на МЗ за интензивно лечение на болни от коронавирус, но това е единствената болница в Плевен, която е получила респиратори от министерството и то цел 12 бр. Останалите плевенски болници, които са определени да лекуват такива пациенти не са получили нито един.
Още по-притеснително е, че това не е единствената болница извън списъка на тези, които са определен за интензивно лечение на ковид пациенти, която е получила апарати за обдишване. Такива са получили и :
СБАЛАГ“ ‚Майчин дом“ – 15бр., УМАБЛ“ Св. Екатерина“ - 10бр, СБО “Проф. Бойчо Бойчев” – 4бр., МБАЛНП „“Св. Наум” – 6бр. , "Национална кардиологична болница” – 8бр., УСБЛ по онкология” – 3бр. , Два респиратора е получила детската болница „Иван Митев“ в София и по 1бр. са получили Специализираните болници за активно лечение на белодробни болести, както и “Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - София област. Всяка една от тези болници е с 100% държавна собственост, според регистрите на МЗ.

mzrespmzresp1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И за капак (според спрвката, която получихме от министерството), овен че са раздали респиратори за над 10млн.лв, закупени с европейски средства , само на техните си болници, някои от които изобщо не лекуват Ковид пациенти, от получените други 147 респиратора като дарения отново нито един не е отишъл за общинска болница, да не говорим за частна, макар че и те са задължени от държавата да приемат пациенти с коронавиирус.
Освен парадокса 0 легла – 10 – 15 респиратора, се наблюдават и други аномалии. Например в Ямбол са определени две болници с по 6 интензивни легла за лечение на корона вирус МБАЛ СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН ( 85,5% държавна) и МБАЛ Св. Йоан Рилски. Държавната е получила 9 респиратора за 6те легла ( общо от дарения и ЕП) , а другата 0.
Подобна помощ от държавата, постъпила избирателно и само към лечебните заведения държавна собственост, дава конкурентно предимство на едно търговско дружество пред друго. За подобна държавна намеса, особено с европейски средства следва да бъде предварително уведомена ЕК, която да я одобри. Това обаче няма как да се случи, тъй като подбора е дискриминационен.
Болниците, определени от заповедта на министър Ананиев, са длъжни да осигурят леглата със или без пациенти на тях. В единият случай, ще им бъде платено, в другия разбира се – не и както се казва, колкото повече респиратори – толкова повече възможности.
Проблемът на общинските болници е отдавна и се задълбочава, особено след въвеждането на новите медицински стандарти, които изискват определен брой специалисти, за да съществува отделение. От тогава много отделения в тях спряха да съществуват. А сега от малкото им останали, една част очаква Ковид-19. За разлика от по-големите болници, при тях над 85% от приходите отиват за заплати. В сегашната ситуация обаче, приходите намаляват, а НЗОК им плаща само 85% от обичайната дейност. Така общинските лечебните заведения трупат задължения към доставчици, за предпазни средства, издръжка и тн. и това съвсем скоро ще стане видно за всички. И макар че премиерът преди време обеща, че по време на неговото управление няма да се закриват болници, държавата направи всичко възможно да ги самозакрие. Така стана с болницата в гр. Елена и на косъм се размина на тази в Белоградчик. Вероятно скоро ще има други, защото „инжекцията“ която са получили държавните болници в тези трудни за всяко едно лечебно заведение времена, не са щриха, а дълбоко подчертана политика, която  скоро ще даде резултат.

Магдалена Василева

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up